ТОП-5 одержувачів бюджетних коштів очолили фірми-учасники «дорожнього картелю»

500 приватних компаній за останній рік отримали від держави понад 150 млрд гривень.
ТОП-5 одержувачів бюджетних коштів очолили фірми-учасники «дорожнього картелю»
Бюджетні кошти витрачаються на будівництво та відновлення інфраструктури / Колаж: dengi.ua

500 приватних комерційних компаній за останній рік отримали від держави майже 150,5 млрд грн. Найбільше за цей період, а саме 12 млрд грн публічних коштів - у ТОВ "ГК "АВТОСТРАДА" з фінансово-промислової групи "MS Capital", яка займається будівництвом та відновлення доріг. А лідером за виручкою у 2023 році серед одержувачів публічних коштів виявилося ТОВ "ЕПІЦЕНТР К" подружжя Герег.

Про це повідомляє YouControl у своєму новому дослідженні.

Читайте також:

Так, згідно з даними, до ТОП-5 компаній за сумою отриманих громадських коштів увійшли:

  1. Близько 12 млрд грн публічних коштів за останній рік отримало ТОВ "ГК "АВТОСТРАДА" , яке займається будівництвом та відновленням доріг, мостових переходів та відновленням об'єктів інфраструктури. Компанія входить до складу ФПГ "MS Capital", бенефіціар - Максим Шкіль".
  2. ТОВ "АВТОМАГІСТРАЛЬ-ПІВДЕНЬ" перераховано 10,5 млрд грн коштів від держави. На початок повномасштабного вторгнення компанія стала головним дорожнім підрядником програми «Велике будівництво». А загальна вартість переможних лотів у процедурах публічних закупівель компанії складає близько 580 млрд грн. Бенефіціар компанії Олександр Бойко також є учасником ТОВ "Дорожник-97". Олександр Бойко в період листопада 2017 - липня 2020 року був бенефіціаром ТОВ "БЕТОННІ ПОКРИТТЯ ТА ТЕХНОЛОГІЇ". Водночас бенефіціарами підприємства також були ключові особи ФПГ "Ростдорбуд" Євген Коновалов та Юрій Шумахер, який останні 20 років працює депутатом Одеської міської ради.
  3. ТОВ "РОСТДОРСТРОЙ" з групи "Ростдорстрой" отримало 7,6 млрд грн у публічних закупівлях. Загальна вартість переможних лотів у процедурах публічних закупівель товариства складає близько 470 млрд грн. У вибірці, крім вищезазначеної компанії, присутні ще дві зі складу ФПГ "Ростдорстрой" - ПП "КИЇВПШДЯХБУД" та ТОВ "РДС - ПОЛТАВА". Сумарно ці три юросіб отримали 8,8 млрд грн публічних коштів.
  4. ТОВ "ОНУР КОНСТРУКЦІОН ІНТЕРНЕШНЛ". Це суспільство отримало понад 4 млрд грн публічних коштів, входить до ФПГ "ОНУР" турецьких підприємців Онура та Іхсана Четінджевіз. Загальна вартість переможних лотів у процедурах публічних закупівель компанії становить понад 320 млрд грн.
  5. ТОВ "ЕКО-БУД-ТРЕЙД" з 2,2 млрд грн . У липні 2024 року порушено справу про банкрутство компанії. Учасниками підприємства Володимир Яцун (55%) та Валерій Міщенко (45%). Останній є ключовою особою ФПГ "Група сім'ї Міщенків". Валерій Міщенко – бенефіціар ТОВ "ДЕНОН". Одним із учасників компанії (46,5%), а ще 53,5% статутного капіталу ТОВ "ДЕНОН" належить ТОВ "ЗАВОД РАДІОапаратури" народного депутата України 8- Олеся Довгого, його брата екс-нардепа Тараса Довгого та батька також екс-нардепа Станіслава Довгого.

Читайте також:

А ось ТОП-5 компаній серед одержувачів публічних коштів за сумою виручки за 2023 виглядає так:

  1. ТОВ "ЕПІЦЕНТР К" , бенефіціарами якої є подружжя Олександра та Галини Герег. Виторг компанії склав 69,2 млрд грн , а сума отриманих публічних коштів за останні 12 місяців становить близько 447 млн ​​грн.
  2. СП "ОПТІМА-ФАРМ, ЛТД" виторг - 56,7 млрд грн , а розмір отриманих публічних коштів за проаналізований період склав 186,3 млн грн. Компанія належить Андрію Губському та займається дистрибуцією лікарських засобів та товарів медичного призначення.
  3. Понад 50 млрд грн отримала компанія ТОВ "ВОГ РЕСУРС", яка займається торгівлею паливом (мережа АЗС WOG). Бенефіціарами компанії є Сергій Лагур та Світлана Івахов. За досліджуваний період ТОВ "ВІГ РЕСУРС" отримало понад 165 млн грн публічних коштів.
  4. ТОВ "КИЇВСЬКІ ЕНЕРГЕТИЧНІ ПОСЛУГИ" та ТОВ "ДНІПРОВСЬКІ ЕНЕРГЕТИЧНІ ПОСЛУГИ" отримали виручку в сумі 34,2 млрд грн та 31,7 млрд грн відповідно. Бенефіціаром обох компаній є Рінат Ахметов.

Читайте також:

«Таким чином, лідери за сумою отриманих державних коштів відносяться до великих фінансово-промислових груп, що наголошує на значній ролі цих гравців на ринку публічних закупівель. Незважаючи на активну діяльність у різних галузях, найбільш потужно представлені компанії, пов'язані з дорожнім будівництвом», – резюмують автори дослідження.

інфографіка
інфографіка / YouControl.

інфографіка
інфографіка / YouControl.

Раніше ми писали про те, що «Автострада» без конкурсу виграла тендер на півмільярда за завищеними цінами, а з 2017 року компанія отримала держпідрядів на 144 мільярди гривень.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK