Україна може втратити імпорт електроенергії з Європи – ЗМІ

У НКРЕКП спростовують цю інформацію.
Україна може втратити імпорт електроенергії з Європи – ЗМІ
Втрата "Укренерго" європейської сертифікації оператора може заблокувати Україні можливість імпортувати електроенергію / Колаж: dengi.ua

Україна має до 9 грудня вирішити проблеми із відповідністю компанії "Укренерго" європейським стандартам, або ризикує втратити європейську сертифікацію оператора.

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на листа директора секретаріату Енергетичного співтовариства Артура Лорковського до НКРЕКП.

Читайте також:

Зазначається, що лист надійшов із заголовком "Про відповідність "Укренерго" вимогам щодо анбандлінгу" і починається з попередження про те, що зараз "Укренерго" не відповідає вимогам євродирективи 2019/944 щодо анбандлінгу. У документі вказується низка проблем, а саме:

  • Неповний склад наглядової ради НЕК "Укренерго", яка має пом'якшувати контроль з боку Міненерго. 7 його членів призначаються міністерством, але четверо мають бути незалежними та обиратися через конкурсну процедуру. При цьому наразі наглядова рада дієздатна лише за вимогами щодо кворуму, і перестане бути такою 9 грудня 2024 року, коли завершиться мандат одного незалежного члена.
  • Необхідність перегляду статуту "Укренерго" з метою посилення ролі незалежної наглядової ради у прийнятті рішень.
  • Міненерго – яке зараз одночасно є і тим, хто формує політику в енергетичній сфері, та акціонером, який управляє компанією – про зобов'язання створити відокремлений підрозділ, який має незалежно координувати операторів паливно-енергетичного комплексу.
  • Наказ Міненерго 408/2022, який встановлює механізм організації та функціонування внутрішнього контролю та ризик-менеджменту в міністерстві та підпорядкованих підприємствах, у тому числі "Укренерго", де-факто створив "паралельну систему контролю, що призвело до конфліктуючих ліній відповідальності, зокрема, щодо відповідальності перед відповідальними наглядовими радами.

Читайте також:

Видання повідомляє, що Секретаріат Енергетичного співтовариства вважає, що кожен із цих пунктів вже є достатньою причиною для перезапуску процедури сертифікації, оскільки кожен є на заваді незалежному функціонуванню "Укренерго".

"Просимо НКРЕКП оцінити відповідність "Укренерго" вимогам щодо анбандлінгу та повторно відкрити процедуру сертифікації, якщо до 9 грудня не буде досягнуто відповідності у вищезгаданих питаннях... Якщо до 9 грудня відповідність не буде забезпечена, НКРЕКП просять повторно розпочати процедуру сертифікації для "Укренерго" , - Укладають у листі.

Як раніше писали ЗМІ, у вересні двоє незалежних членів наглядової ради пішли з посади після звільнення голови «Укренерго» Володимира Кудрицького на знак протесту. А посли країн "Великої сімки" закликали український уряд не зволікати із заповненням складу наглядової ради НЕК "Укренерго".

У свою чергу, експерт з енергетичних питань директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко попереджає, що у разі втрати сертифікації "Укренерго" Україна може втратити імпорт електроенергії з Європи, що є викликом в умовах дефіциту в енергосистемі країни та російських обстрілів енергооб'єктів.

"Якщо це станеться, то майже одночасно Україна, швидше за все, втратить можливість імпорту електроенергії, а заразом ця ситуація завдасть величезної шкоди процесу інтеграції ринку електроенергії України до Європи... Дякувати за цей ризик потрібно виключно Міністерству енергетики та особисто міністру", - написав Олександр Харченко.

Читайте також:

Водночас, НКРЕКП опублікувала офіційну заява у зв'язку з публікаціями у ЗМІ, де спростовує загрозу припинення імпорту електроенергії з ЄС.

«Будь-яка інформація у ЗМІ про загрозу імпорту електроенергії є відвертою маніпуляцією напередодні опалювального сезону з метою дестабілізації суспільства. Зазначаємо, що станом на сьогоднішній день жодних підстав для зупинення сертифікації оператора системи передачі чи неможливості використання транскордонних перетікань для залучення імпорту електроенергії немає», - стверджують у НКРЕКП.

Раніше ми писали про те, що «Енергоатом» витрачає сотні мільйонів на неактуальні речі, а на думку західних ЗМІ, корупційні ризики заважають інвестиціям.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK