Міноборони посилило перевірку сухпайків для ЗСУ: як контролюється якість продуктів

Згідно з новими правилами державні контракти на постачання сухпайків передбачають обов'язковий контроль у ветлабораторіях усіх його складових.
Ілюстративне фото / facebook.com/MinistryofDefence.UA
Ілюстративне фото / facebook.com/MinistryofDefence.UA

Міністерство оборони України посилило перевірку добових польових наборів продуктів для Збройних сил України. Щоб захисники на передовій отримували сухпайки належної якості, запроваджено багаторівневу систему контролю за їх постачанням. Про це повідомила пресслужба відомства.

Читайте також:

Згідно з новими правилами державні контракти на постачання сухпайків передбачають обов'язковий контроль у ветлабораторіях усіх його складових. Це стосується як перших і других страв, так і додаткових продуктів.

Після лабораторних випробувань постачальники отримують дозвіл на комплектування пайків. Надалі проводиться дегустація готових страв та оцінка їх харчової якості. 

Читайте також:

Наступним етапом є приймання партій пайків на об'єднаних центрах забезпечення ЗСУ. Його здійснює спеціальна комісія в складі фахівців Центрального управління контролю якості (ЦУКЯ), Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, закупівельної агенції Міноборони "Державний оператор тилу", Командування сил логістики та представників фірми-постачальника.

З кожної партії відбирається певна кількість ящиків, які розкривають для перевірки комплектності складових та наявності протоколів випробувань на кожне найменування продукції. Виявлені під час контролю невідповідності оперативно усувають. 

Читайте також:

Зазначається, що партії пайків, у яких виявили порушення, не приймаються та повертаються назад постачальнику для усунення недоліків. З початку року фахівці ЦУКЯ не допустили до постачання близько 90 000 комплектів.

Серед найпоширеніших невідповідностей вимогам нестача або надлишок окремих складових, порушення герметичності або виявлення продуктів, які не проходили випробування. Найбільша кількість виявлених порушень стосувалася якості м'яса в перших і других стравах.

"Упродовж січня-лютого цього року за новою системою контролю вже прийнято понад 200 000 комплектів сухпайків. Завдяки контролю постачальники поступово удосконалюють свої виробничі потужності, що значно пришвидшує усунення невідповідностей та пришвидшує постачання якісних пайків до війська", - розповів керівник ЦУКЯ Міністерства оборони Ігор Лещенко.

Раніше ми писали, що українські агровиробники можуть забезпечити до 95% потреб у продовольстві Сил оборони України.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK