Первинний ринок нерухомості: у вартість житла, що будується, закладено курс у 40-42 грн/дол

Ціноутворення на первинному ринку базується на міцній прив'язці до курсу долара та потенційному зростанні вартості будівельних матеріалів.
Первинний ринок нерухомості: у вартість житла, що будується, закладено курс у 40-42 грн/дол
Ілюстративне фото / Getty Images

На випадок дестабілізації валютного курсу та інфляційного "стрибка" більшість девелоперів при формуванні цін первинному ринку житла заклали курс у 40-42 грн/дол. Про це повідомив співзасновник та керуючий партнер компанії INSPI Development Володимир Семенцов.

Читайте також:

За його словами, ціноутворення на первинному ринку завжди базувалося на міцній прив'язці до курсу долара та потенційному зростанні вартості будівельних матеріалів та будівельно-монтажних робіт. А в умовах війни ця "прив'язка" стала ще більш відчутною.

"Фактично валютний курс на первинному ринку на 7-10% більший за готівковий. І це разом із реальним здорожчанням собівартості будівництва є однією з вагомих причин того, чому з початку повномасштабного вторгнення ціни на "первинці" зросли в середньому на 40-45%", - наголосив Семенцов.

Читайте також:

Він вважає, що в другій половині вересня та в жовтні ситуація на ринку буде майже статичною, адже потенційний попит є досить незначним, а механізмів для його збільшення фактично не існує. Водночас експерт припускає, що помітне збільшення попиту можливе лише на готові квартири в добудованих будинках, але це навряд чи змінить загальний тренд.

"Завдяки резапуску державної програми пільгового кредитування "єОселя" продажі готових квартир можуть зрости на 15-20%. Однак в об'єктах на стадії зведення навряд чи варто очікувати суттєве пожвавлення", - зазначив Семенцов.

Він стверджує, що до кінця жовтня цінова ситуація не передбачає надмірних "стрибків". На його погляд, амплітуда цінових коливань не перевищить в середньому 1-2%, що є ознакою стабільності.

Читайте також:

"Наразі економічна ситуація в країні є досить стабільною, а попит на дві третини менший за пропозицію, відтак відсутні економічні підстави для глобального перегляду цін. А якщо додати побоювання/пересторогу потенційних покупців напередодні опалювального сезону, пов'язану з можливими новими терористичними атаками ворога на об'єкти енергетичної інфраструктури, то можна сказати, що на первинному ринку житла навряд чи можливі глобальні трендові зміни, як то, наприклад, зростання попиту", - резюмував Семенцов.

Раніше ми писали, що в Україні почали зводити перші 14 будинків для великих прийомних сімей із прифронтових регіонів.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK