Програма "єОселя": тепер українці можуть придбати будинок чи таунхаус

При купівлі житлових будинків виключенням будуть дачні та садові будинки або будинки, збудовані на ділянках, відмінних від земель житлової та громадської забудови.
Програма "єОселя": тепер українці можуть придбати будинок чи таунхаус
Ілюстративне фото / depositphotos.com

В Україні набули чинності зміни до умов отримання пільгових іпотечних кредитів за програмою "єОселя", завдяки чому позичальники вже можуть купувати не тільки квартири, а й житлові будинки або таунхауси. Про це повідомили в Міністерстві економіки.

Читайте також:

Зазначається, що від початку дії програми кредити вже отримали 6916 родин. У планах уряду на 2024 рік видати 12 тисяч житлових кредитів, у 2025 році - 23 тисячі на загальну суму 56,6 млрд грн. 

При купівлі житлових будинків виключенням будуть дачні та садові будинки або будинки, збудовані на ділянках, відмінних від земель житлової та громадської забудови.

Читайте також:

Також була збільшена гранична норма надання кредита за програмою "єОселя" при купівлі будинків. Нормативна площа житлового будинку, для придбання якого надається кредит, має становити для сім'ї з однієї особи (одинока особа) не більш як 62,5 кв. м загальної площі та додатково 21 кв. м на кожного наступного члена сім'ї. Тобто родина з трьох людей може отримати кредит на купівлю будинку площею до 104,5 кв. м.

Вимоги щодо дати введення в експлуатацію будинків такі ж, як і для квартир:

  • представникам окремих професій (військовослужбовці ЗСУ за контрактом, учителі, медики та науковці), які можуть взяти кредит під 3%, та ветеранам - під 7%  - доступні приватні будинки до 10 років в Києві та обласних центрах без обмежень в інших населених пунктах;
  • ВПО та іншим українцям, які можуть взяти кредит під 7% - доступні приватні будинки до 3 років незалежно від населеного пункту.

Крім того, було приведено до реалій ринку граничну вартість квадратного метру в тому чи іншому населеному пункті. 

Читайте також:

Так, зменшено граничну вартість житла для міст Київ, Дніпро, Львів, Одеса та Харків. Коефіцієнт відношення до опосередкованої вартості будівництва одного квадратного метру змінено з 2,5 до 2. Водночас було збільшено з 1 до 1,75 коефіцієнт для населених пунктів, що мають населення менше 100 тисяч. 

Раніше ми писали, що уточнено перелік житла, яке не можна взяти в іпотеку.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK