Малий та середній бізнес столиці змінює МАФи на квартири

Переведення житлових просторів до нежитлових на прохідній вулиці у фасадних частинах будинків складає від $100 000.
Малий та середній бізнес столиці змінює МАФи на квартири
ілюстративне фото / kyivcity.gov.ua

Останніми роками перші поверхи житлових будинків у деяких районах Києва помітно частіше облаштовують під комерцію – кафе, салони краси, зоотовари та інші заклади. На ринку нерухомості така тенденція не є новою, але останнім часом вона актуалізується переїздом до столиці підприємців з інших регіонів країни та боротьбою місцевої влади з малими архітектурними формами (МАФ).

Про це пише LIGA.net поспілкувавшись із ріелторами та представниками бізнесу.

Зазначається, що дефіцит нерухомості через знос МАФів зростатиме. Оскільки з 2014 року у Києві за деякими винятками заборонено встановлювати нові кіоски, а старі дедалі активніше зносять. Так, навесні демонтували 800 таких об'єктів, а в наступні 2 роки всі старі кіоски в столиці будуть знесені і їх загальна кількість знизиться в 5-6 разів.

Читайте також:

Повідомляється, що, за словами експертів, малий та середній бізнес не піде до торговельних центрів. Оскільки там інша група товару та споживачі, інші умови оренди, які можуть сягати $300 за квадратний метр. Крім того, у більшості нових ЖК знайти малі площі дуже складно. Адже комерційні площі в них зазвичай досягають 100-120 кв. м та більше, які також не підходять для малого бізнесу. А площі середніх, тим паче малих розмірів – до 60 кв. м також у дефіциті.

Як пише видання, основним місцем, куди переїжджає малий та середній бізнес, залишаються житлові квартири на перших поверхах, які також вимагають інвестицій, які залежить від локації.

Так, наприклад, загальний розмір інвестиції в переведення житлових просторів у нежитлові на прохідній вулиці у фасадних частинах будинків становить від $100 000. При цьому окупність проекту – зазвичай 9,5-10 років.

Водночас, як зазначають експерти, розмір орендної ставки також відрізняється залежно від розташування та може становити 1300–1500 грн. за квадратний метр. А ось діапазон ставок у новобудовах комплексної забудови із вже заселеними першими будинками – $10-20 за квадрат. У старій забудові, залежно від району, оренда може становити як $7, так і $15-20 за квадрат у центрі. У топових ТРЦ ставка на малі торгові точки – $20-25 за квадрат.

При цьому, як повідомляє видання з посиланням на експертів, порівняно з довоєнними показниками, орендна ставка знизилася на 15–30%. Найбільше зниження спостерігається у старій житловій забудові формату стріт-рітейлу, а також на площі від 150 кв. м у ТРЦ (на 12-18%).

Раніше ми писали про те, що станом на серпень 2024 року найдорожча оренда двокімнатних квартир обійдеться у Києві — в середньому 20 тис. грн. на місяць.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK