Друзі заступника Кличка отримали у власність комунальну землю та нерухомість столиці – ЗМІ

Раніше вони допомагали Володимиру Прокопіву дешево отримати елітне житло.
Друзі заступника Кличка отримали у власність комунальну землю та нерухомість столиці – ЗМІ
Земляки Прокопіва отримали щонайменше 6 об’єктів комунальної власності Києва / Колаж: dengi.ua

Два друга та земляка заступника голови КМДА Володимира Прокопіва Олександр Поштарюк та Андрій Стеценко через приватні компанії отримали у власність щонайменше 6 об'єктів нерухомості, які раніше належали місту.

Про це пише Bihus.Info, продовжуючи своє журналістське розслідування.

Читайте також:

Видання зазначає, що Олександр Поштарюк та Андрій Стеценко перед тим як почати отримувати у власність тепер уже колишнє комунальне майно, відзначилися тим, що допомогли сім'ї Прокопіва дешево отримати елітне житло.

Як пише видання, Олександр Поштарюк багато років працював у компаніях дружини та тестя політика найманим співробітником. Водночас допомагав родині Прокопів з нерухомістю та авто. У 2016 році він продав політику MERCEDES-BENZ GLK 220 CDI 4 MATIC за ціною, вдвічі дешевшою за ринкову. За кілька років, у 2018 році, допоміг Прокопу стати власником маєтку на 600 кв.м. у котеджному містечку "Коник". Його Поштарюк нібито збудував власним коштом, хоча за даними журналістів, пропорційних доходів не було. Добудований, але ще не відремонтований маєток Поштарюк віддав Прокопіву, політик же натомість віддав другові свій старий, у 5 разів менший будинок на околиці Києва, з невеликою доплатою.

Журналісти з'ясували, що згодом компанії, співвласником яких був Поштарюк, почали отримувати у власність комунальне майно. Зокрема, ТОВ "Бенефіс-Інвест", як тільки до складу власників увійшов друг Прокопіва, викупило у міста офісне приміщення більш ніж на 300 кв.м. у центрі міста по вул. Тарасівській за ціною, в кілька разів нижчою, ніж зараз продається комерційна нерухомість у подібних будинках по цій же вулиці.

Читайте також:

Також повідомляється, що Поштарюк через ТОВ "Паркпоінт" є співвласником будівлі на 170 кв. на ВДНГ. Раніше вона належала до комунального підприємства. Будівлю орендував благодійний фонд, до складу засновників якого по черзі входили депутат із очолюваної Прокопівим фракції "Євросолідарність" Людмила Ковалевська, а потім довірена особа Прокопіва на виборах Євген Чугаєв. Благфонд збирався організувати у приміщенні музей і зробив ремонт і згодом викупив його за залишковою вартістю. Викупивши, одразу передав ТОВ "Паркпоінт", співвласниками якого є сам фонд – і Поштарюк, який зараз каже, що хоче зробити там уже не музей, а кафе. Поки що проект заморожений, оскільки прокуратура та СБУ розслідують кримінальне провадження: підозрюють, що вартість ремонту завищили, а ціна викупу відповідно занизили.

Крім того, журналісти з'ясували, що ще один друг Прокопива Андрій Стеценко, дружина якого з 2018 року працює в Київраді, переїхавши до Києва, з Івано-Франківська, багато років винаймали квартиру у фірми тестя Прокопива. А свій ФОП Стеценко зареєстрував і досі тримає у квартирі Поштарюка. Як і Поштарюк, Стеценко допоміг Прокопіву отримати у власність елітну нерухомість за копійки. Спочатку він інвестував від свого імені у будівництво ЖК Signature, за нез'ясованих обставин придбавши квартиру за ціною в чотири рази нижчою за ринкову, а потім за цією ж ціною продав права на квартиру фірмі дружини Прокопіва. В даний час ЖК Signature - найдорожчий ЖК Києва.

Читайте також:

При цьому, як пише видання, Стеценко також виявився власником нерухомості, яку перед цим вивели із комунальної власності. У тому числі будівлі на 460 кв. на Трухановому острові. Сама будівля – давно занедбане приміщення ресторану, але стоїть вона на 2 гектарах землі з виходом на пляж, тобто практично на березі Дніпра. Цю будівлю просили передати під реабілітаційний центр для АТО-вців, але міська рада вирішила її продати. Спочатку нерухомість викупило на аукціоні ТОВ «Кронкер Груп», а потім компанію та майно на ній передали другу Прокопіва.

За даними журналістів, також через ТОВ «Ернест» Стеценко став співвласником частини промзони на Солом'янці: йдеться про понад півгектара, на яких розташовано близько 800 кв.м. нерухомості. Зараз там СТО, шиномонтаж, гаражі тощо, проте потенційно це перспективна ділянка під забудову, наприклад, ЖК. Половину цієї фірми на Стеценка переписали у процесі оформлення оренди земельної ділянки в Київраді. Пізніше частину Стеценка переписали на Поштарюка. Зрештою, через ТОВ "Як Супер Естейт" Стеценко є співвласником будівлі площею 230 кв. по вул.Якубовського. Це густонаселена частина району Теремки, сама будівля стоїть поряд з новими ЖК та має вихід до озера. Ділянку під нею вже перевели до цільового призначення "для будівництва будівель ринкової інфраструктури", проте будівництво поки не розпочали.

Водночас журналісти повідомили, що після виходу їхнього розслідування мер Києва Віталій Кличко тимчасово усунув Володимира Прокопіва від виконання обов'язків.

«Я звертаюся до правоохоронних та антикорупційних органів перевірити факти, викладені журналістами-розслідувачами Bihus.Info щодо заступника голови КМДА Володимира Прокопіва. А також на час перевірки для її об'єктивності усуваю Прокопіва від виконання обов'язків заступника голови КМДА з самоврядних повноважень» - написав мер Києва у ТГ каналі.

Раніше ми писали про те, що родичі заступника Кличка Володимира Прокопіва зібрали цілий банк комерційної та житлової нерухомості за 10 років його роботи у Київраді та КМДА. Саме в цей період активи чиновника та близьких йому людей за кількістю та якістю здійснили космічний ривок.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK