Навіщо підвищувати тарифи на електроенергію: українцям назвали причину

Через зменшення споживання виробники електрики не можуть зараз накопичити кошти в природний спосіб, як було раніше.
Навіщо підвищувати тарифи на електроенергію: українцям назвали причину
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Компаніям енергоринку потрібні кошти для підготовки до наступної зими та відновлення, оскільки РФ завдала збитків енергетичній інфраструктурі України на 10 млрд доларів. Про це повідомив генеральний директор АТ "Оператор ринку" Олександр Гавва, коментуючи необхідність підвищення тарифів на електроенергію.

"Ситуація на ринку електричної енергії зараз не надто сприятлива: внутрішній попит відновився не сповна, а в енергосистемі значний профіцит. Українським енергетикам за такої ситуації ніде брати кошти на відновлення. Щоб накопичити ресурси, їм треба продати щонайменше на 30% більше щомісяця", - заявив він.

Читайте також:

Як зазначив Гавва, на ринку "на добу вперед", який є індикативом для всього ринку електричної енергії України, у першому кварталі 2023 року реалізовано на 31,77% менше від заявленого обсягу продажу електроенергії.

За словами гендиректора "Оператора ринку", електроенергія - це товар, який не підлягає зберіганню. Відповідно ця вироблена, але не куплена електрична енергія випадає на балансуючий ринок, де продається за копійки, які не покривають витрати виробників.

Читайте також:

"Частково вирішити проблематику з ліквідністю державних компаній має нещодавно відкритий експорт. Отримані від продажу електроенергії кошти, а середні ціни на спотовому ринку України в першому кварталі 2023 року були нижчими за середні ціни в суміжних країнах ЄС у 1,7 раза, енергетики матимуть змогу спрямувати на підготовку до наступної зими", - пояснив він.

Раніше ми писали, що питання про перегляд тарифів на електроенергію для населення наразі відкрите.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK