Скасування "спрощенки 2%" та повернення перевірок: ВР ухвалила податковий законопроєкт

Парламент ухвалив зміни до законодавства в частині відновлення довоєнного стану системи оподаткування.
Скасування "спрощенки 2%" та повернення перевірок: ВР ухвалила податковий законопроєкт
Ілюстративне фото / depositphotos.com

У п'ятницю, 30 червня, Верховна Рада в другому читанні зміни до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування в період дії воєнного стану. Про це повідомила пресслужба Мінфіну.

Читайте також:

Як пояснили у відомстві, законопроєкт №8401 не передбачає підвищення податків та не вводить нові ставки податків. Норми направлено насамперед на повернення податкового законодавства до довоєнного стану. Зокрема, з 1 серпня 2023 року обмежується дія окремих норм Кодексу, запроваджених на період до припинення або скасування воєнного стану на території України.

"Ухвалення законопроєкту сприятиме збільшенню надходжень до державного та місцевих бюджетів у 2023 році на суму близько 8 млрд грн. Зміни до законодавства з питань оподаткування в першу чергу були направлені на підтримку суб'єктів господарювання і дозволили бізнесу продовжити роботу на початку повномасштабного вторгнення РФ", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

Законопроєкт з 1 серпня 2023 року передбачає:

  • скасування можливості для ФОП та юридичних осіб бути платниками єдиного податку ІІІ групи з застосуванням ставки єдиного податку в розмірі 2 % від суми доходу. Водночас платник матиме право подати заяву про відмову від застосування 2% ЄП та вказати, на яку систему оподаткування він бажає перейти. Без подання такої заяви він автоматично переводитиметься на систему, на якій перебував до обрання спрощеної системи;
  • відновлення для ФОП платників єдиного податку І та ІІ груп обов’язку сплачувати єдиний податок, крім тих, податкова адреса яких знаходиться на територіях бойових дій або на тимчасово окупованих територіях України;
  • відновлення проведення планових документальних перевірок для платників податків;
  • проведення позапланових документальних перевірок платників податку за виключним переліком, визначеним законом
  • відновлення застосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства; правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування;

Читайте також:

Також з 1 жовтня 2023 року відновлюється застосування штрафних санкцій за порушення порядку використання РРО/ПРРО (крім санкцій за порушення, що вчинені на окупованих територіях чи територіях бойових дій).

Водночас встановлюється зменшений розмір штрафу штрафних санкцій (25% та 50% вартості товару замість 100% і 150% відповідно) за незастосування РРО/ПРРО, невидачу розрахункового документу або видачу розрахункового документа на неповну суму покупки, що застосовуються до ФОП - платників єдиного податку (до закінчення воєнного стану, але не довше ніж до 1 серпня 2025 року).

Читайте також:

Також законопроектом передбачено, що в разі сплати платником податків протягом 30 днів сум податків і зборів, донарахованих за результатами документальних перевірок, штрафні санкції не застосовуватимуться, а пеня не нараховуватиметься.

"Ухвалення законопроєкту забезпечить виконання Україною зобов'язань у рамках Меморандуму про економічну та фінансову політику від 8 грудня 2022 року та впровадження заходів, реалізація яких сприятиме збільшенню податкових надходжень у 2023 році", - додали в Мінфіні.

Раніше ми писали, що українці просять скасувати підвищення податків на пальне.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK