Кабмін схвалив наближення ставок акцизного податку до мінімального рівня ЄС

Уряд схвалив підвищення акцизів на пальне.
Кабмін схвалив наближення ставок акцизного податку до мінімального рівня ЄС
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Кабінет Міністрів схвалив проєкт Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо наближення  законодавства України до законодавства Європейського Союзу в частині акцизного податку". Про це повідомили в Міністерстві фінансів.

Читайте також:

"Перегляд акцизів обумовлено необхідністю наближення національного законодавства до законодавства Європейського Союзу, що є наразі актуальним з огляду на отримання Україною статусу країни-кандидата на членство у ЄС", - йдеться в повідомленні.

Законопроєктом запропоновано внести зміни до Податкового кодексу України з метою:

  • приведення у відповідність до норм Директиви Ради ЄС №92/83/ЄЕС класифікації алкогольних напоїв у частині, що стосується визначення терміна "проміжні продукти" - вина та інші зброджені напої, які віднесено до кодів 2204, 2205, 2206 згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності;
  • збільшення розміру ставки акцизного податку для проміжних продуктів з 8,42 до 12,23 гривень за 1 літр (на 3,81 гривні), тобто до рівня розміру чинної ставки на вина ігристі та вина газовані;
  • приведення розмірів ставок акцизного податку на пальне до мінімальних рівнів таких ставок, встановлених у ЄС, поступово, протягом 4 років.

mof.gov.ua

Читайте також:

Зазначається, що впровадження положень законопроєкту дозволить забезпечити додаткові надходження до держбюджету в другому півріччі 2024 року:

  • від операцій із реалізації пального  - на 1,6 млрд грн у середньому за місяць. З них 1,3 млрд грн від акцизного податку та 292 млн грн від податку на додану вартість;
  • від операцій із реалізації проміжних продуктів - на 4,5 млн грн за місяць від акцизного податку (розрахунок зроблено з огляду на обсяги реалізації, передбачені в Державному бюджеті України на 2024 рік).

Читайте також:

"Це важливо для підтримки безпеки країни, адже всі власні надходження спрямовуються на сектор безпеки й оборони", - пояснили в міністерстві.

Раніше ми писали, що в лютому 2024 року до загального фонду державного бюджету надійшов акцизний податок із вироблених в Україні та ввезених на митну територію України підакцизних товарів у сумі 8 млрд грн.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK