Податок на нерухомість: хто й скільки має заплатити

Скільки та за яке майно доведеться платити українцям.
Податок на нерухомість: хто й скільки має заплатити
Ілюстративне фото / depositphotos.com

До 1 липня 2024 року окремі власники нерухомого майна мають отримати податкові повідомлення-рішення про сплату суми податку на нерухомість. Кого це стосується та скільки потрібно заплатити, розповіли фахівці "Юридичного порадника для ВПО".

Читайте також:

Податок на нерухомість мають сплатити особи, у власності яких є:

  • квартира (квартири) площею понад 60 кв. м;
  • будинок (будинки) площею понад 120 кв. м;
  • квартира й будинок площею понад 180 кв. м;
  • нежитлові приміщення.

Читайте також:

"Оскільки податок на майно належить до місцевих податків, органи місцевої влади вправі збільшувати граничну межу житлової нерухомості, за яку слід сплатити податок", - йдеться в повідомленні.

Який розмір податку

Ставки податку для об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються за рішенням місцевої ради в розмірі, що не перевищує 1,5% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 квадратний метр.

Читайте також:

Оскільки 2024 року податок нараховується за звітний 2023 рік, то ставка податку розраховується виходячи з мінімальної заробітної плати, встановленої на 01.01.2023, яка складала 6700 гривень. Таким чином максимальна ставка за метр квадратний не може перевищувати 100,5 грн (6700 * 1,5%).

Коли потрібно сплатити цей податок

Податкове зобов'язання сплачується фізичними особами протягом 60 днів із дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Читайте також:

З 1 січня 2023 року за об'єкти житлової та/або нежитлової нерухомості, зокрема їх частки, що перебувають у власності фізичних та/або юридичних осіб, що розташовані на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих РФ, податок на нерухоме майно не нараховується та не сплачується за період із першого числа місяця, у якому було визначено щодо відповідних територій дату початку активних бойових дій або тимчасової окупації, до останнього числа місяця, у якому завершено бойові дії або тимчасову окупацію на відповідній території.

Раніше ми писали, що пріоритети та бюджети українців при виборі житла для купівлі чи оренди зазнають змін. Найбільший попит мають квартири на вторинному ринку нерухомості, а середній бюджет, який готові виділити на купівлю житла, зріс на 5 тис. доларів.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK