Альянс 30 міжнародних партнерів акумулює 7 млрд євро для підтримки та розвитку українського бізнесу

У Мінекономіки розповіли про те, на що за 4 роки потратять гроші іноземних донорів.
Альянс 30 міжнародних партнерів акумулює 7 млрд євро для підтримки та розвитку українського бізнесу
me.gov.ua

Україна в рамках Міжнародної конференції з відновлення України у Берліні спільно з 30 партнерами з інших країн та міжнародних організацій створили Альянс сталості малого та середнього бізнесу для України.

Про це повідомляє пресс-служба Мінекономіки.

У відомстві зазначили, що всі члени-засновники роблять свій внесок до Альянсу за допомогою фінансових інвестицій, політичних консультацій чи програм розвитку. Загальні зобов'язання становлять понад 7 млрд євро на поточні та нові програми для малого та середнього бізнесу (МСБ), з яких понад 4,5 млрд євро – фінансування нових проектів. А основні внески за новими зобов'язаннями на суму 3,9 млрд євро надходитимуть в рамках програми Ukraine Facility.

Читайте також:

Зокрема, повідомляється, що український МСБ матиме доступ до фінансових інструментів у рамках інвестиційного компоненту Ukraine Investment Framework. Цей пакет також передбачає нове фінансування від Європейського банку реконструкції та розвитку для задоволення потреб українських компаній у ліквідності та підтримці підприємств і вразливих груп населення, що постраждали від війни. Крім того, виплати з бюджету ЄС допоможуть уряду України здійснити реформи, пов'язані з МСБ, та підтримати їх фінансово.

“Малий та середній бізнес – це основа нашої економіки, важлива частина економічної стійкості. За даними Держслужби статистики, протягом першого року повномасштабної війни працювало 1,7 мільйонів МСБ. Вони забезпечували кожне п'яте робоче місце. Нині вони відіграють ключову роль у відбудовіі країни. Однак війна важко вдарила по бізнесах у різний спосіб. Наша мета не лише допомогти їм відновитися, а й створити умови для їхнього розвитку. Тому я щиро вдячна партнерам, які приєдналися до Альянсу стійкості МСБ. Він допомагатиме впроваджувати нашу нову стратегію відновлення МСБ, яку незабаром буде прийнято. Протягом наступних чотирьох років загальний розмір підтримки МСБ становитиме приблизно 7 млрд євро”, – заявила міністр економіки Юлія Свириденко.

Крім того, Альянс мобілізуватиме підтримку українського бізнесу за трьома ключовими напрямками.

  • Реформування української політики МСБ, щоб створити сприятливе бізнес-середовище для розвитку, яке передбачає впровадження стратегії МСБ до 2027 року та реформ, включаючи технічні консультації щодо нормативної бази, політики та державних програм підтримки МСБ.
  • Формування сильних та стійких інституцій, а також підтримка вже створених, які мобілізують фінансування, надають страхові інструменти та впроваджують програми підтримки від партнерів. Зокрема, на базі Фонду розвитку підприємництва створити інститут національного розвитку, який підтримуватиме малий та середній бізнес та зробить його рушійною силою економічного відновлення України.
  • Доступ до фінансування передбачає надання коштів українським банкам для підтримки МСБ. Ці інструменти включають, зокрема, вклади приватного капіталу, інструменти розподілу ризиків, гарантії, міні- та інвестиційні гранти, позички та процентні субсидії.

Читайте також:

У Мінекономіки також повідомили, що Альянс стійкості малого та середнього бізнесу створить механізм координації під керівництвом України та Німеччини з метою підтримки реалізації Стратегії малого та середнього бізнесу, мобілізації підтримки та координації між донорами, супроводу та обговорення реформ у секторі малого та середнього бізнесу. Кожен член Альянсу буде представлений одним координатором.

Хто увійшов до Альянсу стійкості малого та середнього бізнесу для України.

Країни/органи : Австрія, Канада, Естонія, Європейський Союз, Німеччина, Японія, Люксембург, Нідерланди, Норвегія, Іспанія, Швейцарія, Україна, Великобританія, Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

Установи з розвитку, міжнародні організації та банки: Бельгійська інвестиційна компанія для країн, що розвиваються, Центральне агентство з управління проектами (CPVA), Банк розвитку Ради Європи (CEB), Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ), Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) ) , Європейський інвестиційний банк (ЄІБ)/ Європейський інвестиційний фонд (ЄІФ), Міжнародна фінансова корпорація (IFC), Міжнародна організація праці (МОП), Міжнародна організація з міграції (МОМ), Центр міжнародної торгівлі (ITC), Японська агенція міжнародного співробітництва ( JICA ), Кредитна установа для відновлення (KfW), Люксембурзьке агентство розвитку (LuxDev), Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), Програма розвитку ООН (ПРООН), Промислова організація ООН (ЮНІДО), Світовий банк.

Раніше ми писали про те, що Кабмін ухвалив рішення про надання грантової підтримки малим агровиробникам.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK