Чи буде дефіцит цибулі в Україні: Прогноз аналітиків

Станом на початок травня цибуля в Україні коштує близько 16,70 грн за кг.
Чи буде дефіцит цибулі в Україні: Прогноз аналітиків
Иллюстративное фото / pixabay.com

В Україні дефіциту цибулі цього року не повинно бути. Є кілька факторів, які вплинуть на стабілізацію ситуації з забезпеченістю овочем. Про це розповіли в Українському клубі аграрного бізнесу (УКАБ).

Читайте також:

Як повідомляють аналітики, до початку війни середня ціна на цибулю складала 14,29 грн за 1кг. У березні та квітні вона подорожчала на 44% і коштувала 20,50 грн за кг. Станом на початок травня цибулю продають уже за 16,70 грн за кг.

"Стабілізувати ціну в травні 2022 року вдалося за рахунок часткового налагодження логістичних шляхів, зменшення панічних настроїв українців, що призводило до збільшення попиту, та здійснення імпортних поставок. У квітні 2022 року в Україну було імпортовано 7,5 тис. т цибулі. Для порівняння, у квітні 2021 року імпорт цибулі в Україну становив 0,8 тис. т", - пояснили в УКАБ.

Читайте також:

Експерти виділили фактори, які вплинуть на стабілізацію ситуації з забезпеченістю України цибулею:

  • значна частина домогосподарств у виробництві цибулі. На територіях, вільних від бойових дій, люди на своїх присадибних ділянках точно здійснять посадку необхідних для забезпечення своїх потреб овочів, включаючи цибулю. Надлишки вирощеної продукції можуть бути частково реалізовані;
  • аграрні підприємства, фермерські господарства стежать за ринковою кон'юнктурою та розуміють потенційну нестачу деяких овочів через тимчасову окупацію частини півдня України. Тож для забезпечення продовольчої безпеки та гарантування збуту ці підприємства вносять зміни у свої посіви, зокрема засаджують цибулю;
  • у разі нестачі цибулі її можна імпортувати із сусідніх країн. Однак це вже крайній випадок, оскільки висока ймовірність того, що Україна самостійно покриє внутрішні потреби ринку.

Раніше ми писали, що в Україні ціни на білокачанну капусту нового врожаю різко підскочили на поточному тижні. Попит на овоч залишається досить високим, що дозволяє фермерам підвищувати відпускні ціни.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK