Яйця в Україні подорожчали на 21% за місяць: Чому ціна зростає

Українцям варто очікувати подорожчання яєць ще на 10%, після чого настане цінова стабілізація.
Яйця в Україні подорожчали на 21% за місяць: Чому ціна зростає
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Станом на 29 вересня 2022 року середня роздрібна ціна на курячі яйця становить 40,90 грн за 10 штук, що на 21% більше ніж місяць тому та на 17% вище порівняно з 2021 роком. Про це повідомила аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Світлана Литвин у коментарі для видання "Фокус".

Читайте також:

За її словами, українцям варто очікувати подорожчання яєць ще на 10%, після чого настане цінова стабілізація.

Зростання вартості пов'язане з тим, що ціни на яйця мають яскраво виражену сезонність через значну частку домогосподарств у структурі виробництва (близько 50%). У міру скорочення світлового дня та зниження температури в Україні пропозиція від господарств населення зменшується, а ціна починає підніматися.

Окрім цього, на вартість впливають воєнні дії. Зменшилося промислове виробництво яєць через окупацію частини територій України.

Читайте також:

Наприклад, у Херсонській області знаходиться одна з найбільших птахофабрик України "Чорнобаївська птахофабрика". Однак зараз виробництво яєць на цих потужностях або призупинено, або скорочено через окупацію та складнощі ведення господарської діяльності на прифронтовій території.

"Ще один фактор, що впливає на ціни, - порушення технологічного ланцюжка вирощування птиці. На початку війни деякі підприємства в умовах невизначеності частково призупинили інкубаційні процеси для здобуття молодих птахів. Через це поголів'я курей-несучок тимчасово скоротилося, і обсяги виробництва зменшилися", - пояснила Литвин. 

Публікація УКАБ у Facebook
Публікація УКАБ у Facebook

Раніше ми писали, що в Україні спостерігається чергове зростання цін на цибулю. Активний попит із боку оптових компаній та стримування продажів виробниками є основними факторами, що сприяють подальшому подорожчанню.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK