В Україні середня вартість охолодженої свинини в лютому була на 1,4% або 2,5 грн/кг дешевшою, ніж місяцем раніше. Про це повідомили аналітики асоціації "Свинарі України" в процесі щомісячного моніторингу роздрібних цін національних торгівельних мереж.
Так, якщо в перший місяць року кілограм свинини в середньому коштував 179,1 грн/кг, то за підсумками лютого середня ціна становила 176,6 грн/кг, знизившись на 2,5 грн/кг чи 1,4%.
"При цьому найпомітніше подешевшали стегнова частина (-3,8 грн до 163,7 грн/кг), грудинка (-4,2 грн/кг до 166,7 грн/кг) та вирізка (-4,5 грн/кг до 205,2 грн/кг), тоді як ціна ошийка порівняно з січневою знизилася на 1% чи 2 грн/кг (до 197,4 грн/кг)", - уточнюють в АСУ.
Зазначається, що зниження цін на свинину в роздрібі відбулося на тлі аналогічної динаміки на ринку живця. Протягом лютого середньозважена ціна закупівлі свиней забійних кондицій "просіла" на 4,2 грн/кг (-6,2% до 66,3 грн/кг).
"Водночас позитивну цінову динаміку на початку березня роздрібна торгівля "підхопила" оперативніше. Незважаючи на це та попередні побоювання операторів ринку свинини щодо торгівлі під час сезонного спаду споживчої активності, більшість із них зауважує, що реалізація охолоджених напівфабрикатів відносно рівномірна", - коментують аналітики.
Раніше ми писали, що імпортні надходження в Україну свіжої, охолодженої та мороженої свинини в лютому становили 743 тонни або 1,5 млн дол. США у валютному вираженні, що у 2,6 раза менше, ніж місяцем раніше, і є найнижчим показником за підсумками лютого з 2018 року.