Заборона на імпорт зерна: Україна подала позови проти Польщі, Словаччини та Угорщини

Україна подала до СОТ позови проти Польщі, Словаччини та Угорщини через заборону імпорту української агропродукції.
Заборона на імпорт зерна: Україна подала позови проти Польщі, Словаччини та Угорщини
Ілюстративне фото / Getty Images

Відповідно до Домовленості про правила та процедури вирішення спорів Угоди про заснування Світової організації торгівлі Україною подано вимоги про проведення консультацій із Словаччиною, Польщею та Угорщиною в рамках СОТ. Про це повідомила перший віцепрем'єр-міністр - міністр економіки Юлія Свириденко.

Читайте також:

"Для нас принципово важливим є довести, що окремі держави-члени не можуть забороняти імпорт українських товарів. Тому ми подаємо проти них позови в СОТ. Водночас ми сподіваємося, що ці держави знімуть свої обмеження і нам не доведеться довго з'ясовувати відносини в судах. Нам потрібна солідарність з ними і захист інтересів фермерів", - пояснила вона.

За словами Свириденко, унаслідок односторонньої заборони на імпорт української агрородукції з боку Польщі, Словаччини та Угорщини вітчизняні експортери вже зазнали та продовжують зазнавати значних збитків через простої, додаткові витрати та неможливість виконання зовнішньоекономічних угод.

Читайте також:

"Україна вбачає в цьому порушення трьома країнами ЄС своїх міжнародних зобов'язань. Також українська сторона вважає, що односторонні дії країн-членів ЄС у сфері торгівлі неприйнятні й усі країни-члени блоку мають координувати та узгоджувати торговельну політику, оскільки вона належить до виняткової компетенції ЄС" , - йдеться в повідомленні.

15 вересня 2023 року Європейська комісія повідомила, що завдяки роботі Координаційної платформи та тимчасовим заходам викривлення ринку в п'яти державах-членах, які межують з Україною, було усунене. У зв'язку з цим Єврокомісія ухвалила рішення не продовжувати своє рішення щодо заборони на ввезення товарів з України.

Читайте також:

Проте 15 вересня Словаччина, Польща та Угорщина в односторонньому порядку запровадили національну заборону на імпорт сільськогосподарських товарів з України. 

Нагадаємо, у МЗС назвали 5 причин не продовжувати заборону на імпорт українського зерна до ЄС.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK