Минулого тижня спостерігалося різке зниження цін у сегменті моркви. Однак зараз вартість цих коренеплодів знову почала стрімко зростати, повідомляють аналітики проєкту EastFruit.
Тільки з початку поточного тижня морква на українському ринку подорожчала в середньому на 37%, виробники готові відвантажувати продукцію по 6-10 грн/кг.
За словами ключових гравців ринку, подорожчанню моркви сприяє помітне підвищення торговельної активності в цьому сегменті. Водночас більшість господарств призупинили продаж продукції високої якості в очікуванні ще більшого зростання цін і заклали основний обсяг врожаю на зберігання. До реалізації вони пропонують лише надлишки, унаслідок чого пропозиція цього коренеплоду на ринку дещо скоротилася.
Незважаючи на таке стрімке подорожчання, на сьогодні морква в Україні пропонується до продажу в середньому на 52% дешевше, ніж за аналогічний період минулого року.
При цьому учасники ринку не виключають, що тенденція зростання цін може бути тимчасовим явищем. Вони вважають, що подальше подорожчання може мотивувати фермерів розпочати розпродаж моркви зі сховищ, що призведе до збільшення постачання та зниження цін.
Раніше ми писали, що в Україні подорожчали майже всі молочні продукти порівняно з минулорічним періодом.