Цього тижня українські фермери почали піднімати відпускні ціни на ріпчасту цибулю. Основною причиною подорожчання стало підвищення попиту в цьому сегменті, повідомляють аналітики проєкту EastFruit.
За словами експертів, зростання цін відзначається лише в сегменті продукції високої якості.
Так, сьогодні якісну цибулю українські господарства пропонують до продажу по 10-15 грн/кг, що в середньому на 25% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня.
Основною причиною зростання цін на цибулю аналітики називають збільшення попиту на цю продукцію й загальне зниження пропозиції некондиційної цибулі в місцевих господарствах, яку фермери готові відвантажувати за мінімальними цінами.
"Якщо ще тижнем раніше стабільний попит мала тільки цибуля високої якості, пропозиція якої була невеликою, зважаючи на бажання фермерів дочекатися вищих цін, то вже сьогодні активно реалізується і менш якісна продукція", - йдеться в повідомленні.
Зазначається, що наразі якісна цибуля на українському ринку коштує в середньому на 45% дешевше, ніж на початку листопада 2022 року. При цьому багато господарств мають намір і надалі підвищувати відпускні ціни в цьому сегменті за умови збереження поточних темпів збуту.
Раніше ми писали, що в Україні спостерігалося зниження вартості охолодженої свинини. У жовтні середня ціна на полицях супермаркетів втратила 2%, а середньомісячна впала на 0,7% - до 206,5 грн/кг.