Фермери в Україні почали роздавати цибулю безкоштовно: що відбувається

Наразі оптові ціни на цибулю в Україні суттєво нижчі, ніж зазвичай у цей період року.
Фермери в Україні почали роздавати цибулю безкоштовно: що відбувається
Ілюстративне фото / Getty Images

В Україні утворився надлишок цибулі на ринку. Унаслідок цього підприємці вирішили роздавати свою продукцію безкоштовно, повідомляють аналітики EastFruit.

Читайте також:

Так, на одному з регіональних торгових майданчиків з'являються пропозиції цибулі за нульовою ціною за умови самовивезення. Раніше продукцію безкоштовно почали роздавати в Казахстані та Узбекистані.

"Очевидно, що багатьом власникам цибулі цього сезону було непросто зберегти якість цієї продукції настільки тривалий час, бо для них це був перший досвід. Після того, як минулого року оптові ціни на цибулю перевищили 1 долар за кг навесні, багато хто вирішив заробити не лише на вирощуванні, а й на зберіганні цибулі. Це призвело до різкого зростання виробництва та високих цін під час збирання в Україні", - прокоментував економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

Читайте також:

За його словами, подібні тенденції були відзначені й у Молдові, Грузії, Узбекистані, Таджикистані, Киргизстані, Казахстані. Це призвело до величезного надлишку цибулі на ринку.

"Крім того, вирощування цибулі в Україні перемістилося до центральних та західних регіонів країни з півдня, де виробництво було фактично знищено російськими окупантами. А в цих регіонах умови для вирощування суттєво відрізняються, що створило проблеми при зберіганні продукції. Унаслідок уже в лютому-березні багатьом довелося розпочати перебирання цибулі, бо вона почала псуватися. При цьому ціни стагнували та повільно знижувалися", - розповів експерт.

Читайте також:

Він зазначив, що наразі оптові ціни на цибулю в Україні суттєво нижчі, ніж зазвичай у цей період року.

Як пояснив Ярмак, результатом такої низької вартості цибулі в Україні став різкий експорт цих овочів до країн Євросоюзу, що не допомогло підтримати ціну на цибулю. А зараз очікувати суттєвого зростання цін вже не доводиться, хоч до початку сезону все ще залишається чимало часу.

Читайте також:

Економіст додав, що цибулю нового врожаю вже експортують з Узбекистану та інших країн із теплим кліматом, і ціни на неї також рекордно низькі. Тож ситуація для виробників цибулі поки що залишається непростою.

Раніше ми писали, що в Україні виробники картоплі знову змушені знижувати вартість своєї продукції. Наразі оптові ціни на картоплю опустилися до 12-17 грн/кг, що в середньому на 14% дешевше, ніж наприкінці минулого робочого тижня.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK