Травневе подорожчання свинини не "закріпилося" в червні. Відтак ціни на охолоджені м'ясні напівфабрикати зі свинини були в середньому на 1% меншими, ніж місяцем раніше. Про це повідомили в асоціації "Свинарі України" (АСУ).
Так, протягом червня охолоджене м'ясо свиней було доступнішим для українців, ніж наприкінці весни. Середня роздрібна ціна кілограма охолодженої свинини в перший місяць літа була на 0,9% чи 1,8 грн/кг нижчою, ніж у травні, та склала 191,9 грн/кг. Проте подешевшали не всі м'ясні частини.
"Хоча середні ціни на свинину в червні знижувалися, цінники далеко не всіх напівфабрикатів відреагували однаково. Так, наприклад, лопатка та тазостегнова частина понизилися в ціні найсильніше - на 2,3% та 2,8% відповідно. Зміна цін преміальніших вирізки і корейки була практично непомітною, адже середня ціна за місяць скорегувалася на 0,3% чи в межах 1 грн/кг. Натомість найзатребуваніша в пікніковий сезон частина - ошийок - навпаки подорожчала за підсумками червня на 1,6%", - розповіли експерти.
В АСУ пояснили, що, окрім зниження закупівельних цін на свинину (-10% проти середньої позначки в травні), вплив на вартість на прилавку має й низка інших чинників, зокрема і додаткові витрати, пов'язані з адаптацією торговельних точок до відключення електропостачання.
Водночас курятина подешевшала на 0,8% порівняно з травнем, при цьому яловичина додала 5%.
Раніше ми писали, що експорт свинини з України в червні перевищив імпорт. Він минулого місяця зріс у 1,5 рази та становив майже 296 т на загальну вартість близько 700 тис. дол. США.