На поточному тижні на українському ринку спостерігається дефіцит білокачанної капусти нового врожаю, що спричинило зростання цін на продукцію. Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit.
Так, білокачанну капусту українські господарства пропонують до продажу за 18-25 грн\кг, що в середньому на 63% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня. Тиждень тому ціни на цю продукцію не перевищували 17 грн/кг.
За словами фермерів, така ситуація пов'язана зі скороченням пропозиції білоголової капусти на ринку, оскільки через спекотну погоду дозрівання цієї продукції в господарствах дещо сповільнилося.
"До того ж якість білоголової капусти істотно знизилася через поширення на полях хвороб і шкідників, що своєю чергою також дало змогу продавцям підвищити відпускні ціни на якісну продукцію", - йдеться в повідомленні.
Зазначається, що більшість господарств уже завершили сезон реалізації капусти ранніх сортів, тоді як пізніша продукція ще не почала надходити на ринок масово. При цьому попит на дану продукцію досить високий, що також провокує цінове зростання.
Наразі ціна на капусту в Україні вже в середньому у 2,7 раза вища, ніж в аналогічний період минулого року. Наприкінці липня 2023 року українські фермери готові були відвантажувати капусту по 6-10 грн/кг.
За прогнозами аналітиків, якщо поточні темпи збуту білоголової капусти збережуться, місцеві фермери планують і далі підвищувати ціни в даному сегменті.
Раніше ми писали, що Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій зареєстрував нове географічне зазначення (ГЗ) - "Херсонський кавун".