Посуха в Україні не вплинула глобально на врожай: що з цінами на основні продукти

За словами заступника міністра агрополітики, Україна забезпечує себе більшістю овочевих культур, ягід та фруктів.
Посуха в Україні не вплинула глобально на врожай: що з цінами на основні продукти
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Складні погодні умови, зокрема посуха, в Україні не вплинули глобально на врожай та ціни на сільгоспкультури. Але наслідки можуть бути відчутними у 2025 році, особливо для озимих. Про це розповів перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький.

Читайте також:

За його словами, українські агропідприємці вже адаптувалися до викликів із початку повномасштабного вторгнення РФ, виробництво агропродукціїї по всім категоріям культур стабілізувалося. По більшості овочевих культур, ягід та фруктів Україна має власне забезпечення.

"Високих цін, як у 2022 році, коли Україна тимчасово втратила частину Запорізької та Херсонської областей, не буде. Але й надто низьких цін не варто очікувати. Попит на продукцію знизився, і ринок адаптувався до нових умов. Будуть міжсезонні коливання, традиційно навесні ціни зростуть через зберігання овочів і фруктів у сховищах. Головний фактор, що впливатиме на ціни, зокрема і на молокопродукти, - доступність електроенергії", - повідомив Висоцький.

Читайте також:

При цьому він зазначив, що кліматичні зміни цьогоріч частково вплинули на врожай зернових та олійних, який буде меншим близько на 12%. Спека вплинула на кормові культури, унаслідок чого зменшилося виробництво молока й відповідно зросли ціни на молочні продукти.

Водночас суттєвих коливань у виробництві м'яса птиці, свинини, ВРХ, яєць немає.

Заступник міністра підкреслив, що також очікується гарний урожай цукрових буряків. Цукру вистачить і для внутрішнього ринку, і для експорту, адже його виробництво становитиме 1,6 млн тонн при внутрішньому споживанні 900 тис. тонн.

Читайте також:

Урожай гречки буде меншим, але з урахуванням торішніх запасів крупи буде більшим, ніж достатньо, додав Висоцький.

Раніше ми писали, що в Україні цього тижня помітно зросли ціни на тепличні огірки.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK