В Україні після нетривалого періоду стабільності знову почали зростати відпускні ціни на картоплю. Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit.
На думку експертів, головною причиною чергового подорожчання в цьому сегменті стало загальне скорочення пропозиції картоплі в місцевих господарствах. Багато українських виробників, які не мають потужностей для тривалого зберігання, завершили продаж картоплі ще в першій половині поточного сезону.
Так, з початку поточного тижня ціни піднялися до 20-30 грн/кг, що в середньому на 12% вище, ніж наприкінці минулого робочого тижня.
Зазначається, що представники гуртових компаній скаржаться на відсутність необхідних обсягів якісної картоплі в місцевих господарствах. При цьому фермери пов'язують проблеми якості картоплі з несприятливими погодними умовами в період збирання.
На сьогодні ціни на картоплю в Україні в середньому на 16% вищі, ніж наприкінці січня минулого року. Ба більше, багато гравців ринку впевнені, що вже найближчим часом темпи подорожчання цієї продукції помітно прискоряться на тлі інформації про можливу нестачу якісної картоплі на українському ринку.
Раніше ми писали, що цього тижня в Україні відновилося зростання цін на моркву. Подорожчання обумовлено досить високим попитом на якісну продукцію за умов обмеженої пропозиції.