Призначення пенсій за віком у 2022 році: Що потрібно знати українцям

Наявність страхового стажу, що дає право на призначення пенсії за віком, визначається на дату досягнення особою відповідного віку.
Призначення пенсій за віком у 2022 році: Що потрібно знати українцям
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Особи, які досягли віку 60 років у 2022 році, мають право на призначення пенсії за віком за наявності страхового стажу не менше 29 років. Про це повідомляє пресслужба Пенсійного фонду України.

Читайте також:

У ПФУ наголосили, що за відсутності необхідного страхового стажу пенсія за віком може бути призначена пізніше (наприклад, якщо особа буде працювати та набуде необхідних 29 років страхового стажу) або у 2025 році після досягнення віку 63 років за наявності страхового стажу не менше 22 років.

Водночас наявність страхового стажу, що дає право на призначення пенсії за віком, визначається на дату досягнення особою відповідного віку.

Страховий стаж після 1 січня 2004 року обчислюється територіальними органами Фонду за даними, що містяться в реєстрі застрахованих осіб, а за періоди до 1 січня 2004 року - на підставі трудової книжки та інших документів.

Читайте також:

"Пенсія за віком може призначатися автоматично, якщо в реєстрі застрахованих осіб є відомості про стаж, придбаний до 2004 року (роботодавцем або застрахованою особою була подана для оцифрування трудова книжка). Якщо за даними реєстру застрахованих осіб стажу недостатньо, для призначення пенсії необхідно подати заяву та додаткові документи", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що в органах ПФУ запроваджено екстериторіальний принцип обслуговування громадян. Таким чином заяву про призначення пенсії та необхідні документи можна подати до будь-якого сервісного центру обраного Головного управління Фонду, а також в електронній формі через вебпортал електронних послуг Фонду (portal.pfu.gov.ua) з використанням кваліфікованого електронного підпису.

Читайте також:

Основні документи, що подаються для призначення пенсії:

  • паспорт;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП);
  • документи про страховий стаж (трудова книжка, диплом (денна форма навчання), військовий квиток тощо);
  • довідка про заробітну плату за 60 місяців поспіль до липня 2000 року (за бажанням пенсіонера);
  • документи, що засвідчують особливий статус особи (за наявності).

Публикация ПФУ в Facebook
Публикация ПФУ в Facebook

Раніше ми писали, що підстави для перерахунку призначених пенсій визначені українським законодавством. У 2022 році заплановані три етапи підвищення виплат.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK