В Україні обвалилися ціни на овочі: чи варто чекати на подорожчання

Ціни на овочі обвалилися, але вищі за торішні.
В Україні обвалилися ціни на овочі: чи варто чекати на подорожчання
Ілюстративне фото / Getty Images

Липневий обвал споживчих цін на овочі в Україні не досяг рівня грудня 2022 року. Про це повідомив директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Юрій Лупенко.

Читайте також:

У липні 2023 року споживчі ціни на капусту білокачанну зменшились проти червня на 48,9%, цибулю ріпчасту - на 34,2%, моркву - на 30,4%.

"Це є найсуттєвішим зниженням серед 33 найменувань продуктів харчування, помісячну динаміку цін на які відстежує Держстат України. Втім, ціни на ці продукти значно перевищували показники грудня 2022 року, зокрема по цибулі - на 17,9%, капусті - в 1,8 рази, цибулі - у 2,1 рази", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

За словами академіка, зважаючи на традиційну тенденцію падіння споживчих цін на овочі в другій половині літа, на початку осені можна очікувати подальше здешевлення овочів.

Як зазначив Лупенко, водночас нині наявні ознаки припинення подальшого розвитку спадної тенденції цін. Після тривалого - із серпня 2022 року до травня 2023 року - зниження цін на буряк у червні 2023 року їхнє зростання лише відновилося (+7,7%), а в липні вони зросли в рекордні 3,1 рази. Крім того, після тривалого зниження, яке спостерігалося із серпня 2022 року до травня 2023 року, зафіксовано рекордне зростання цін на картоплю - в 1,7 рази.

Читайте також:

Науковець вважає, що всі ці чинники змушують припустити можливість зростання цін і на інші види овочів.

За прогнозами ІАЕ, з огляду на те, що під впливом зростання цін на енергоносії падіння споживчих цін на перероблені продукти харчування та продукти тваринництва загальмувалося, у серпні значного зменшення цін на продукти харчування, найімовірніше, не відбудеться

Раніше ми писали, що на поточному тижні тепличні комбінати України знову підвищили відпускні ціни на огірки.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK