Опалювальний сезон в Україні: як підготувати житло до холодів

Що слід встигнути зробити, аби зменшити енерговитрати та зберегти тепло в оселі.
Опалювальний сезон в Україні: як підготувати житло до холодів
Ілюстративне фото / EPA/UPG

В Україні посилено готуються до нового опалювального сезону. Кожна родина вже зараз має скласти свій план, як підготувати житло до холодів. Що слід встигнути зробити, щоб зменшити енерговитрати та зберегти тепло в будинку, розповіли експерти YASNO.

Читайте також:

Перевірте двері та вікна

За наявності щілин радять встановити гумові ущільнювачі, відрегулювати фурнітуру та доводчики. Це дозволить уникнути протягів, тепле повітря не буде виходити на вулицю, а холодне - потрапляти в приміщення. 

Правильно розташуйте меблі

Читайте також:

Українцям рекомендують за можливості перемістити подалі від зовнішніх стін ліжка, дивани та крісла. Так у зонах відпочинку буде триматись більш комфортна температура без додаткового обігріву.  

Підготуйте батареї

Для ефективного поширення тепла батареї не повинні перекриватися шторами, меблями або декоративними решітками. Потрібно ретельно вимити батареї від пилу та встановити за ними екрани з фольги, за рахунок чого тепловіддача збільшиться на 20%.

Читайте також:

Подбайте про додатковий обігрів

Можна розглянути варіант придбання обігрівача. При його виборі варто враховувати особливості приміщення, принцип дії та споживання.

"Так, якщо вмикати електрообігрівач щодня по 6 годин протягом місяця, то споживання керамічного, конвекторного чи інфрачервоного складе 90-270 кВт-год, масляного - 270-450 кВт-год, тепловентилятора - 360-720 кВт-год. Якщо плануєте для обігріву використовувати кондиціонер, перевірте його стан та температурний режим, за яким він може працювати у холодний період", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

Переконайтеся в надійності проводки

Щоб уникнути проблем зі збільшенням навантаження на мережу, важливо перевірити справність проводки, розеток та енергоприладів. Для цього краще скористатися послугами спеціаліста.

Утепліть під'їзд

Мешканцям багатоповерхівок, окрім підготовки кварти, варто також подбати про утеплення під'їзду. Об'єднавшись із сусідами, потрібно перевірити щільність закриття вікон та дверей. Також не зайвим буде зазирнути в підвал та на дах, щоб переконатися в цілісності покриття та утепленні трубопроводів.

Читайте також:

Забезпечте резервне джерело живлення

Як пояснили експерти, зарядні станції - найоптимальніше рішення для квартир та будинків на випадок відсутності світла. На відміну від генераторів вони не виробляють електроенергії, а накопичують її. Попередньо зарядивши станцію від звичайної розетки, під час знеструмлення її можна використовувати для живлення електроприладів.

Нагадаємо, щоб мінімізувати ризики та потенційні проблеми, які можуть виникнути під час проходження прийдешньої зими, українцям необхідно підготуватися.



x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK