Комунальні послуги в Україні: хто може не платити під час війни

Воєнний стан не звільняє громадян України від сплати за комунальні послуги
Комунальні послуги в Україні: хто може не платити під час війни
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Воєнний стан не звільняє українців від сплати за житлово-комунальні послуги. Проте, деякі громадяни можуть не платити за комуналку під час війни. Про це повідомили в Держпродспоживслужбі.

Читайте також:

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 5 березня 2022 року №206 в Україні забороняється:

  • нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, процентів річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги;
  • припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг населенню в разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі;
  • стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги, утвореної після 24 лютого 2022 року з дати початку по дату завершення бойових дій або тимчасової окупації територій.

Читайте також:

Водночас воєнний стан не звільняє громадян України від сплати за комунальні послуги. Плата нараховується весь період воєнного стану, і якщо споживач не сплачує, після закінчення воєнного стану це все одно доведеться зробити, а саме оплатити "чистий" борг, що буде складатися лише із самих нарахувань.

Щодо нарахування плати за комунальні послуги споживачам, що вимушено покинули свої домівки, споживач має право на неоплату вартості комунальних послуг (крім постачання теплової енергії) у разі їх невикористання (за відсутності приладів обліку) за період тимчасової відсутності в житловому приміщенні споживача та інших осіб понад 30 календарних днів за умови документального підтвердження відповідно до умов договорів про надання комунальних послуг.

Читайте також:

"Таким чином споживачі, які тимчасово залишили свої домівки, можуть скористатися зазначеним правом за умови надання (зокрема за допомогою засобів електронного зв'язку) виконавцю комунальних послуг заяви та довідки з тимчасового місця проживання, лікування, проходження військової служби, довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи тощо", - йдеться в повідомленні.

Раніше ми писали, що ціни на комунальні послуги в Україні поступово зростають. У серпні 2023 року відносно серпня 2022 року в середньому вартість комуналки збільшилася на 14,2%.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK