"Ви виграли 400 тис грн": як шахраї обдурюють українців

Як працює свіжа шахрайська схема в Україні.
"Ви виграли 400 тис грн": як шахраї обдурюють українців
Ілюстративне фото / depositphotos.com

В Україні з'явилася нова шахрайська схема, яка спрямована на виманювання грошей у довірливих людей. Власне, аферисти телефонують і повідомляють про виграш у 300-400 і більше тисяч гривень. Про це попередили в Міністерстві юстиції.

Читайте також:

При цьому для оформлення виграшу шахраї можуть випитувати персональну інформацію: прізвище, ім'я, місце проживання тощо. Після отримання даних аферисти повідомляють, що дані переможця зафіксовано й що з ним зв'яжуться після їхньої обробки.

"Через декілька днів зловмисники знову телефонують та повідомляють, що дані опрацьовано та переможцю надійшов виграш в кількасот тисяч гривень. Але для того, щоб отримати виграш, необхідно купити побутові чи інші товари на певну суму коштів, сума може бути різною - від 600 до 1200 гривень", - розповіли в Мін'юсті.

Читайте також:

Якщо людина погоджується купити товар, їй пропонують забрати його в найближчому відділені Нової пошти й заплатити за цей товар, тільки потім людина нібито зможе отримати свій виграш. На прохання людини спочатку отримати виграш або сплатити вартість товару за рахунок частини виграшу шахраї відмовляються.

"Звісно, що жодних виграшів шахраї сплачувати не збираються, а намагаються просто видурити кошти в довірливих людей", - наголосили у відомстві.

Як не потрапити на гачок шахраїв

Читайте також:

Українців закликають не повідомляти стороннім особам свої персональні дані, оскільки шахраї їх можуть використати для подальших схем. 

"Перш ніж повідомляти свої персональні дані, пригадайте, коли ви брали участь у розіграшах. Якщо пригадати цього ви не можете, це 100% шахраї", - зазначили в міністерстві.

Читайте також:

Якщо є сумнів щодо виграшу, потрібно з'ясувати більше деталей про юридичну особу, яка пропонує виграш, запитати юридичну адресу, інші контакти, код ЄДРПО тощо. Варто перевірити юридичну особу за отриманими даними. Зазвичай уся інформація придумана й не відповідає дійсності, що легко допоможе зрозуміти, що телефонують шахраї.

Раніше ми писали, що шахраї вигадали нову схему обману. У соціальних мережах вони активно розповсюджують інформацію про одноразові виплати українцям у розмірі 6600 гривень.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK