"Чорна п'ятниця": на що звертати увагу, щоб не потрапити на гачок шахраїв

Війна не скасувала випадки шахрайств, просто схеми обману дещо змінилися.
"Чорна п'ятниця": на що звертати увагу, щоб не потрапити на гачок шахраїв
Ілюстративне фото / Getty Images

Під час "Чорної п'ятниці" шахраї намагаються максимально нажитися. Як не потрапити на гачок непорядних продавців у день купівельного буму, розповіли експерти YouControl.

Читайте також:

Зазначається, що найпоширенішим видом шахрайства залишається створення фейкового інтернет-магазину й продаж неіснуючого товару з передоплатою. Характерною ознакою таких вебсайтів є надзвичайно привабливі ціни, які відверто не відповідають реальній ціні товару.

Тож громадянам рекомендують робити покупки на перевірених майданчиках, тому що вони можуть гарантувати якість товару та безпеку переказів.

Читайте також:

Поради, як захиститися від шахрайських дій:

  1. Слід уникати невідомих чи сумнівних продавців. У відкритих джерелах перевірте, як давно працює магазин, чи не має проблем з податковою, який вид діяльності зареєстрований, чи є виконавчі провадження тощо.
  2. Перевіряйте ФОПів. Якщо покупка дорога, не зайвим буде перевірити фізичну особу: представника, директора або того ж ФОП. Іноді про людину можна знайти багато цікавого: судові справи, борги та навіть дані, що вона знаходиться в розшуку.
  3. Перевіряйте ціни на інших майданчиках. Пропозиція, що виглядає занадто добре, щоб бути правдою, може виявитися шахрайською.
  4. Будьте обережними з повідомленнями в пошті, месенджерах і соцмережах. Звертайте увагу на імена акаунтів і поштові адреси, не переходьте за неперевіреними посиланнями, не відкривайте вкладення та не відповідайте на повідомлення, якщо відправник вам невідомий.
  5. Уважно ставтеся до своїх особистих даних. Завжди контролюйте, що, кому та для чого повідомляєте.
  6. Звертайте увагу на наявність захищеного з'єднання з вебресурсом - значок замкнутого замка в адресному рядку та/або значок безпеки браузера. Відсутність захисту може свідчити, що ресурс фейковий.
  7. Звертайте увагу на вебадреси ресурсу, а також адреси сторінок із запитами особистих і платіжних даних. Якщо наявні помилки, незрозумілі доменні імена або щось інше викликає сумніви, утримайтесь від покупки.

Нагадаємо, українці можуть постраждати від дій зловмисників під час онлайн-шопінгу. Щоб не стати жертвою шахраїв, слід дотримуватися платіжної безпеки.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK