В Україні спростили процедуру призначення пільг на оплату комуналки: для кого передбачено

Якщо ветеран війни не може самостійно подати заяву на призначення пільги на ЖКП, це зможуть зробити за нього члени його сім'ї.
В Україні спростили процедуру призначення пільг на оплату комуналки: для кого передбачено
Ілюстративне фото / Getty Images

Кабінет Міністрів спростив для ветеранів війни та членів їхніх сімей процедуру призначення пільг на оплату житлово-комунальних послуг. Про це повідомили в Міністерстві соціальної політики.

Читайте також:

Чинне законодавство передбачає, що для призначення пільг на житлово-комунальні послуги пільговик має особисто звернутися до уповноважених органів. Тож українські ветерани війни, які перебувають на передовій, стикалися з проблемою неможливості оформлення цих пільг.

Зазначається, що для вирішення цієї проблеми Мінсоцполітики розробило постанову, яку уряд ухвалив 27 грудня.

Відповідно до неї ухвалений експериментальний Порядок взяття на облік та призначення пільг на оплату житлово-комунальних послуг для ветеранів війни (осіб з інвалідністю внаслідок війни, учасників бойових дій, учасників війни) та членів їхніх сімей. Він запрацює через 4 місяці після відповідних технічних доопрацювань інформаційних систем.

Читайте також:

Що зміниться:

  • якщо ветеран війни (особа з інвалідністю внаслідок війни, учасник бойових дій, учасник війни) не може самостійно подати заяву на призначення пільги на ЖКП, з травня 2024 року це зможуть зробити за нього члени його родини;
  • замість існуючих двох окремих можна буде подавати єдину спрощену заяву - про взяття на облік як пільговика й про надання пільг;
  • обсяг інформації, яку необхідно зазначити, для призначення пільг зменшиться. Частину інформації Мінсоцполітики та ПФУ отримуватимуть шляхом обміну й взаємодії між інформаційними системами державних органів;
  • передбачено можливість подання спрощеної заяви, крім паперової, також в електронній формі, зокрема, засобами порталу "Дія".

Раніше ми писали, що пенсіонери, які працювали за певними спеціальностями та проживають у сільській місцевості, можуть не платити за комуналку. Вони мають право на пільгу в розмірі 100% знижки на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива та скрапленого газу.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK