Понад 30% свого доходу: скільки українські біженці витрачають на житло в Чехії

Багато біженців у Чехії третину доходів витрачають на житло.
Понад 30% свого доходу: скільки українські біженці витрачають на житло в Чехії
Ілюстративне фото / Getty Images

Більшість біженців з України, які через війну виїхали до Чехії, платять за житло самостійно. Майже половина українців мусить віддавати за дах над головою понад 30% своїх доходів. Про це повідомляє ProUkrainu.cz, посилаючись на празьке відділення Міжнародної організації з міграції (IОМ Praha).

Читайте також:

За результатами опитування, проведеного IОМ Praha із серпня по вересень 2023 року, три чверті респондентів оплачували житло самостійно. Загалом 56% людей проживали в орендованому житлі, решта - у хостелах, гуртожитках чи готелях.

Зазначається, що домогосподарство біженців витрачало на оренду в середньому 17 161 чеську крону (28 277 грн). Тут найвища сума за квартиру становила 38 тисяч крон (62 615 грн), найменша - 5 тисяч крон (8239 грн). За групове проживання в гуртожитках та подібних закладах домогосподарство платило в середньому 8326 крон на місяць (13 719 грн). Найвища ціна тут була 24 тисячі крон (39 546 грн), а найнижча - 1 тисяча крон (1647 грн).

Читайте також:

Основними проблемами при пошуку житла на тривалий термін люди називали:

  • нестача квартир для оренди;
  • відсутність грошей на ринкову оренду та заставу;
  • неодноразові відмови з боку власників житла.

Читайте також:

"Майже три п'ятих домогосподарств біженців у Празі витрачали понад 30% свого доходу на житло, майже половину - в іншому місці. Вони могли б отримати і субсидію на житло, якби могли її подати", - йдеться в повідомленні.

Однак для біженців передбачена тільки гуманітарна грошова допомога, яка є нижчою. Її можуть отримати лише домогосподарства з доходом нижче прожиткового мінімуму та встановленими витратами на житло для біженців.

Читайте також:

За даними Міністерства внутрішніх справ, станом на 21 січня 2024 року в Чехії перебувало приблизно 379 400 осіб з України з візами тимчасового захисту.

Раніше ми писали, що українці, які через війну були змушені виїхати за кордон і зараз перебувають у Чехії, можуть продовжити тимчасовий захист до кінця березня 2025 року.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK