Рада ухвалила закон про пенсії українців, які працювали за кордоном: деталі

При призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватиметься страховий стаж, одержаний в інших країнах.
Рада ухвалила закон про пенсії українців, які працювали за кордоном: деталі
Ілюстративне фото / depositphotos.com

У четвер, 25 квітня, Верховна Рада ухвалила законопроєкт №9453, який вирішує одразу декілька проблемних питань із призначенням пенсій, що виникли в українців через початок повномасштабної війни. Про це повідомили в Міністерстві соціальної політики.

Читайте також:

Так, цей закон вирішує низку суттєвих проблем у сфері пенсійного забезпечення.

  • Спрощується механізм відновлення виплати пенсій для кримчан. Скасовано вимогу отримання інформації від Пенсійного фонду РФ.

Тепер людині, яка переїхала з Криму, достатньо подати заяву, у якій зазначити, що вона не отримує пенсію в Криму та бажає її отримувати в України. Для розрахунку пенсії можна надати трудову книжку або пенсійну справу (якщо вона є на руках). Жодних підтверджень від Пенсійного фонду країни-агресора не потрібно.

Читайте також:

  • Для визначення права на пенсію враховуватиметься страховий стаж, одержаний в інших країнах, навіть якщо з цією країною не укладено угоду щодо пенсійного забезпечення. 

Тобто людина після повернення з-за кордону, наприклад, з Італії, матиме можливість зарахувати період роботи в цій країні для визначення права на призначення пенсії в Україні в 60, 63 або 65 років. Для цього необхідно буде надати Пенсійному фонду документ, що підтверджує роботу за межами України.

Читайте також:

"Для визначення розміру пенсії будуть враховуватись лише внески/ЄСВ, сплачені в Україні. Тобто розмір призначеної пенсії залежатиме від кількості сплачених в Україні страхових внесків (чим більше розмір внесків, тим більша пенсія) та стажу роботи, який людина напрацювала до 1 січня 2024 року, а час виходу на пенсію враховуватиме роботу як в Україні, так і за кордоном", - йдеться в повідомленні.

  • До страхового стажу при призначенні пенсії в Україні не зараховуватиметься робота на країну-агресора після 2014 року.

Читайте також:

Закон передбачає не зараховувати до страхового стажу з 19 лютого 2014 року періоди військової служби в силових структурах, незаконних збройних чи воєнізованих формуваннях, судових або правоохоронних органах держави-агресора на тимчасово окупованих територіях, а також добровільне зайняття посад у незаконних органах влади.

Раніше ми писали, що з 1 квітня 2024 року в Україні розпочався автоматичний перерахунок пенсій пенсіонерам, які працюють. Це 654 тис. осіб. Проте підвищені виплати вони почнуть отримувати в червні.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK