Повірка лічильників води: українцям розповіли, хто, за чий рахунок і як часто має це робити

Повірку законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, можуть проводити тільки уповноважені організації.
Повірка лічильників води: українцям розповіли, хто, за чий рахунок і як часто має це робити
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Усі засоби обліку, зокрема й води, повинні своєчасно проходити метрологічну повірку з урахуванням встановлених міжповірочних інтервалів. Про це повідомили в Держпродспоживслужбі.

Читайте також:

Зазначається, що для лічильників води встановлено міжповірочний інтервал 4 роки. У паспорті вузла обліку або в особистому кабінеті споживача на офіційному вебпорталі постачальника послуги має бути вказана дата повірки.

Хто має право здійснювати повірку лічильників води

Повірку законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, можуть проводити тільки уповноважені організації:

  • наукові метрологічні центри, які мають міжнародно визнані калібрувальні та вимірювальні можливості за відповідними видами й підвидами вимірювань і/або з застосуванням національних еталонів;
  • наукові метрологічні центри, метрологічні центри та повірочні лабораторії, уповноважені на проведення повірки відповідних засобів.

Читайте також:

За чий рахунок має здійснюватися повірка

Законом України "Про метрологію та метрологічну діяльність" визначено, що періодична повірка, обслуговування та ремонт (зокрема демонтаж, транспортування і монтаж) вузлів обліку, що забезпечують індивідуальний облік споживання теплової енергії та води у квартирах (приміщеннях) будинку, здійснюються за рахунок власників таких вузлів обліку, якщо інше не встановлено договором.

Як фіксуються результати повірки

Читайте також:

Відповідно до Порядку проведення повірки законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, та оформлення її результатів:

  • позитивні результати повірки лічильників засвідчують відбитком повірочного тавра на засобі вимірювальної техніки чи записом із відбитком повірочного тавра у відповідному розділі експлуатаційних документів та/або оформлюють свідоцтво про повірку за встановленою формою;
  • для лічильників, які визнані за результатами повірки такими, що не відповідають установленим вимогам, оформлюють довідку про непридатність.

Нагадаємо, щоб уникнути переплат за комунальні послуги, зокрема за світло, важливо своєчасно та правильно передавати показання лічильників.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK