Постачальники адаптувалися: російське пальне продовжує потрапляти в Україну

Основні українські постачальники, зокрема Латвія, Литва та Польща, є великими імпортерами російського скрапленого газу.
Постачальники адаптувалися: російське пальне продовжує потрапляти в Україну
Ілюстративне фото / Getty Images

На український ринок продовжує потрапляти пальне російського походження, незважаючи на доповнення постанови №1147. Про це повідомив директор консалтингової групи "А95" Сергій Куюн, передає "Укрінформ".

Читайте також:

Так, у травні Кабінет Міністрів ухвалив постанову №1147, якою посилив контроль за документацією на нафтопродукти.

"Зокрема, там є вимога надавати сертифікат про походження продукту, відповідно цей крок мав свій результат. Наприклад, у травні постачання дизпального з Туреччини зменшилося на 50%. Але бачимо й інший результат. Постачальники газу й дизелю адаптувалися, вони почали підкладати цілком нормальні зовні сертифікати і відповідно знову-таки везти в Україну російські продукти", - заявив експерт.

Читайте також:

За його словами, основні українські постачальники, зокрема Латвія, Литва та Польща, є великими імпортерами російського скрапленого газу. А також Туреччина, яка купує в РФ щомісяця близько мільйона тонн дизельного пального. Тож зараз йдеться про посилення контролю походження нафтопродуктів.

"Важливо, щоб митниця мала додаткові повноваження для того, щоб не тільки вимагати сертифікат про походження, а й вторинні документи, наприклад, транспортні, які покажуть, звідки газ взявся в самого постачальника", - наголосив Куюн.

Читайте також:

Він додав, що Міністерство енергетики зараз працює над тим, щоб запровадити в Україні технічний регламент на скраплений газ. Він може стати одночасно й бар'єром на шляху потрапляння на український ринок російського пального сумнівної якості, зокрема скрапленого газу.

Раніше ми писали, що Кабінет Міністрів вніс зміни до постанови №1147 "Про заборону ввезення на митну територію України товарів, що походять з Російської Федерації", які унеможливлюють потрапляння російського палива, нафти та нафтопродуктів в Україну.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK