Міжнародні спонсори війни: бельгійська газова компанія Fluxys потрапила до переліку

Компанія сприяє експорту російського скрапленого природного газу (СПГ).
Міжнародні спонсори війни: бельгійська газова компанія Fluxys потрапила до переліку
Fluxys включено до переліку міжнародних спонсорів війни / nazk.gov.ua

Національне агентство України з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло бельгійського незалежного оператора газової системи Fluxys до переліку міжнародних спонсорів війни. Про це повідомляє НАЗК.

Читайте також:

"Підставою стало те, компанія сприяє експорту російського скрапленого природного газу (СПГ), що забезпечує фінансування російського вторгнення в Україну", - йдеться в повідомленні.

Як розповіли в НАЗК, Fluxys надає потужності для зберігання та перевалки російського скрапленого газу "Ямал СПГ" на своєму терміналі в Зебрюгге. Мажоритарна частка "Ямал СПГ" належить російській газовій компанії "Новатек", яка безпосередньо причетна до фінансування військової агресії та воєнних злочинів в Україні.

Читайте також:

За результатами детального аналізу, проведеного Міжнародним інститутом енергетичної економіки та фінансового аналізу (IEEFA) у 2022 році, Fluxys та її акціонери отримували прибуток, сприяючи експорту російського СПГ на ринки Азії, Південної Америки та Близького Сходу, особливо в зимові місяці 2021-2022 років, що загострювало європейську енергетичну кризу та збільшувало прибутки для "Новатек".

Fluxys продовжувала співпрацю з "Ямал СПГ" та "Новатек" протягом 2022 року та у 2023 році. За оцінками міжнародних експертів, Росія очікує отримати до 800 млн євро податкових надходжень експорту що можливий завдяки перевалці СПГ у Зебрюгге у 2023 році. Лише 7% цього газу прямує на ринки ЄС. Fluxys отримує за цю послугу 50 млн євро на рік за довгостроковим контрактом, підписаним у 2015 році, через рік після того, як Росія анексувала Крим і почала війну на Сході України.

Читайте також:

Компанія "Новатек" належить російським олігархам Леоніду Міхельсону та Геннадію Тимченку. Вона є основним постачальником російського скрапленого природного газу на міжнародні ринки.

Раніше ми писали, що Національне агентство з питань запобігання корупції внесло німецького виробника будівельних матеріалів Knauf до списку міжнародних спонсорів війни.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK