Деблокада кордону: Україна пропонує Польщі "План взаємопорозуміння"

Україна пропонує Польщі п'ять кроків для розблокування кордону.
Деблокада кордону: Україна пропонує Польщі "План взаємопорозуміння"
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль / kmu.gov.ua

Україна розробила та пропонує Польщі план деблокади кордону - "План взаємопорозуміння". Він складається з 5 кроків. Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Читайте також:

Він зазначив, що останні 5 місяців Україна не продає зерно, кукурудзу, насіння соняшника та ріпак на польський ринок. Через Польщу українське зерно їде тільки транзитом. Загалом через польський кордон сьогодні проходить лише 5% аграрного експорту.

За словами очільника українського уряду, "План взаємопорозуміння" складається з п'яти кроків.

Читайте також:

Перший, зокрема, передбачає погодження нашої держави на обмеження, які запропонувала Європейська комісія щодо аграрного експорту.

"Це автоматичні захисні заходи, які були представлені в межах рішення Єврокомісії з пропозицією продовжити безмитну торгівлю ЄС та України. Йдеться, зокрема, про обмеження на м'ясо птиці, яйця, цукор", - пояснив Шмигаль.

Читайте також:

Він повідомив, що Україна погоджується з пропозицією експортувати до ЄС ці товари без квот та мит в об'ємах не більше, ніж були в середньому у 2022 та 2023 роках. Якщо експортуватиме більше, то повертаються обмеження. Крім того, Україна готова продовжити механізм верифікації експорту зерна, кукурудзи, соняшника та ріпака.

Згідно з другим кроком Україна направляє звернення до Європейської комісії з пропозицією провести невідкладний скринінг, тобто аналіз кластерів 4 і 5, до яких входить аграрна політика та транспорт. Це необхідно, аби відкинути маніпуляції щодо якості української аграрної продукції.

Читайте також:

Третім кроком пропонується польському уряду ухвалити спільне звернення до Єврокомісії з закликом зупинити російський аграрний експорт в ЄС.

За словами прем'єр-міністра, за 11 місяців 2023 року Росія продала в Європу агропродукцію та продукти харчування на 2,5 млрд євро. Зокрема, зерна на майже 400 млн євро, овочів на 300 млн євро, насіння олійних рослин на 250 млн євро. За 11 місяців 2023 року РФ продала Європі 5,1 млн тонн продовольства. За весь 2022 рік - 4,9 млн тонн.

Також Україна звертається до ЄК ще з двома пропозиціями:

  • розглянути додаткові обмеження та посилений моніторинг на аграрний імпорт третіх країн до ЄС, як це відбувається зараз з Україною;
  • щодо запуску спільного контролю на кордоні України та країн ЄС та розширення пілотного проєкту щодо обміну митною інформацією.

Читайте також:

Четвертий крок передбачає створення "Тристороннього штабу: Україна, Польща, Європейська комісія" під співголовуванням аграрних міністрів двох країн та представника Єврокомісії. Також до його роботи можуть приєднатися українські та польські аграрні асоціації.

П'ятий крок має на меті вирішити питання з пропуском на кордоні не лише боєприпасів, військового обладнання, гуманітарної допомоги, медичних засобів, а й інших груп товарів.

Читайте також:

"Тристоронній штаб має працювати цілодобово, і питання блокування кордону має бути вирішено значно раніше, ніж 28 березня - дати, коли мало б відбутися спільне засідання урядів України та Польщі", - наголосив прем'єр-міністр і додав, що в іншому разі Україна залишає за собою право застосовувати дзеркальні заходи на пунктах пропуску.

Раніше ми писали, що вранці 23 лютого на польському кордоні невідомі висипали з трьох зерновозів український ріпак, що прямував до Німеччини.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK