Кабмін задіє інструменти допомоги українським товаровиробникам: що відомо

Уряд найближчим часом планує задіяти низку інструментів допомоги вітчизняному виробнику.
Кабмін задіє інструменти допомоги українським товаровиробникам: що відомо
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль / kmu.gov.ua

Кабінет Міністрів планує задіяти п'ять інструментів допомоги українським товаровиробникам. Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час презентації Всеукраїнської економічної платформи "Зроблено в Україні".

Читайте також:

Так, уряд найближчим часом хоче задіяти низку інструментів допомоги вітчизняному товаровиробнику. Перший із них - це публічні закупівлі. 

"Будемо розширювати перелік категорій товарів, що мають закуповуватися в локального виробника. Зокрема йдеться про розширення локалізації на оборонні закупівлі, - повідомив Шмигаль.

Додатковим стимулом буде активізація програми "Шкільний автобус": закупівля 1,5 тис. автобусів за три роки в українських виробників. 

Читайте також:

Другий інструмент, який озвучив прем'єр-міністр, - це компенсації. У держбюджет на 2024 рік закладено 1 млрд грн на компенсацію коштів за придбану сільгосптехніку вітчизняного виробництва. За словами очільника уряду, у перспективі це може створити 9 тис. нових робочих місць та згенерувати до 1,5 млрд грн податків у бюджет.

"Бачимо, що ця програма є затребуваною - маємо вже 4 тис. заявок. Тому плануємо поширити такий же механізм на всю техніку, що вироблена в Україні. На спеціальну і будівельну, комунальну техніку тощо. Також це має стати стимулом, що вдихне нове життя в український автопром", - зазначив Шмигаль.

Читайте також:

Третій інструмент - це адаптація вже діючих державних програм підтримки під цілі платформи "Зроблено в Україні". Наприклад, за програмою "єВідновлення" майже 44 тис. українських родин потребуватимуть будівельних матеріалів, і важливо, щоб вони купували саме українську продукцію. Для цього буде скориговано відповідний порядок надання компенсацій. 

"Програма кредитування "5-7-9". Будемо робити ставку на інвестиційний компонент, на фінансування придбання основних засобів українських виробників. Запропонуємо пільгову кредитну ставку 5% тим, хто купуватиме саме українське обладнання", - сказав очільник уряду.

Читайте також:

Серед інших інструментів - гранти українським виробникам "єРобота", а також стимулювання споживчого попиту. 

Прем'єр-міністр розповів, що уряд уже ухвалив постанову про популяризацію товарів українського виробництва. Затверджено знак маркування бренду "Зроблено в Україні", який виділить товари, вироблені національним виробником, серед усіх інших. 

Читайте також:

"Сумарний прогнозований ефект зростання споживчого попиту - це +0,14% до ВВП, це понад 22 тис. нових робочих місць, це понад 4 млрд грн додаткових надходжень до бюджету", - підсумував Шмигаль.

Раніше ми писали, що за підсумками другої у 2024 році хвилі подачі заяв на гранти для ветеранів визначено 35 переможців, які отримають кошти від держави на старт чи розвиток свого бізнесу на 17 млн грн.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK