Підсанкційний російський бізнес перейшов до рук броварського бізнесмена, пов'язаного з одеським губернатором – ЗМІ

Холдинг «Юнігран» вартістю 1 млрд грн за потурання прокуратури, суддів та Мін'юсту не був конфіскований державою.
Підсанкційний російський бізнес перейшов до рук броварського бізнесмена, пов'язаного з одеським губернатором – ЗМІ
«Юнігран» підсанкційного Наумця перейшов Сергію Шапрану, пов'язаного із Олегом Кіпером / Колаж: dengi.ua

Бізнес російського бізнесмена в Україні Ігоря Наумця вартістю 1 мільярд гривень, незважаючи на дію санкцій РНБО та арешту, перейшов до нового приватного власника в обхід держави, яка не проконтролювала збереження заблокованих активів і за півтора роки не скористалася механізмом конфіскації бізнесу санкціонного бізнесмена з громадянством РФ.

Про це пишуть журналісти проекту "Радіо Свобода" "Схеми".

Читайте також:

Наголошується, що йдеться про численні активи холдингу Наумця «Юнігран», який видобуває корисні копалини з кар'єрів у Житомирській області та виробляє тротуарну плитку – це виробничі комплекси, техніка, сотні вагонів, сотні гектарів землі. Як з'ясували журналісти, новим приватним власником цих активів став броварський бізнесмен Сергій Шапран, пов'язаний із колишнім прокурором Києва, а нині головою Одеської області Олегом Кіпером.

Видання нагадує, що діяльність холдингу «Юнігран» потрапила у фокус уваги правоохоронців влітку 2022 року, через що активи холдингу було заарештовано, а навесні 2023 року проти його власника, громадянина РФ Ігоря Наумця, було введено санкції РНБО.

Повідомляється, що перехід активів в інші приватні руки замість конфіскації на користь держави став можливим завдяки тому, що суддя Печерського районного суду Києва Сергій Вовк, порушуючи юрисдикцію, зняв з них арешт, а прокурор в останній момент відмовився від своєї апеляції на це рішення, а також через відсутність покарання за обхід санкцій в українському законодавстві. При цьому в коментарі журналістам підсанкційний бізнесмен Ігор Наумець підтвердив, що Сергій Шапран обіцяв йому вирішити його «проблеми з бізнесом» в обмін на частку 50%, але врешті-решт «рейдернув» весь бізнес. А сам Шапран заявив «Схемам», що всі угоди «є законними».

Читайте також:

Також журналісти досліджували основних фігурантів свого розслідування та виявили такі факти.

Ігор Наумець

Здобув громадянство Росії у 2001 році, а у 2014-му, після досягнення 45-річчя, оновив паспорт. Сам бізнесмен стверджує, що російського паспорта у нього немає, але справжність документа підтверджують дані з державного порталу РФ «Держупослуги», а також витяги з власності в іноземних компаніях, де значиться його російське громадянство.

Протягом десятиліть його компанія «Юнігран» продавала українські копалини російським приватним підприємствам та державним структурам, зокрема, 2015-го – Федеральному агентству спецбудівництва, яке тоді підкорялося міністерству оборони РФ, у 2017-2018 роках – «Будівельному об'єднанню» управління справами президента РФ. Холдинг вивозив видобуті в Україну копалини до Росії до кінця грудня 2021 року.

Сергій Шапран

На початку 2024 року, через місяць після зняття арешту, частина майна Ігоря Наумця: земельні ділянки, комплекс будівель, спецтехніка, вагони – за заниженою вартістю через ланцюжок фірм перейшла у власність структур Сергія Шапрана. Шапран – це колишній депутат Броварської міської ради від партії «За майбутнє», яку пов'язують із Ігорем Коломойським. Він володіє більш ніж двома десятками компаній з різноманітною діяльністю: від торгівлі деревиною, видобутку піску та щебеню, виробництва вибухових речовин – до кредитування та купівлі-продажу нерухомості. Для виведення підсанкційних активів Шапран та один із менеджерів частини компаній Наумця Володимир Соцков створили три нові фірми "Юні Сервіс", "Юні Люкс" та "Юні Стоун Плент". Ці компанії, у свою чергу, придбали активи "Юніграна" у фірм-посередників "Мартен Локс" та "Енкрос".

Зв'язок із Олегом Кіпером

Олег Кіпер – нинішній голова Одеської обласної військової адміністрації, який до весни 2023 року був головним прокурором Києва. Зв'язок простежується через бізнес-партнера Шапрана – ексдепутата Одеської обласної ради Володимира Осипова, який також фігурує в історії з активами Наумця, який, згідно з даними програми Getcontact, у деяких телефонах підписаний як «кум Кіпера». Його прізвище також прямо згадується у декларації високопосадовця за 2019 рік – Кіпер задекларував, що його дружина позичила у матері Осипова 25 мільйонів гривень.

Першою адресою реєстрації всіх трьох нових фірм Шапрана та Соцкова стала будівля в центрі Києва, що фігурувала у ЗМІ як «об'єкт рейдерського захоплення Сергієм Шапраном за сприяння Олега Кіпера». Ця ж будівля та комплекс з виробництва плитки у Житомирській області, що перейшли Шапрану, стали запорукою для кредитів фірмі «Нотел», пов'язаної з Володимиром Осиповим.

Читайте також:

Останні події

Крім того, журналісти з'ясували, що восени цього року поблизу одного із закладів Києва: на відео чоловік, схожий на Шапрана, дружелюбно спілкується з чоловіком, схожим на заступника керівника Подільської окружної прокуратури Дмитра Кутового. Саме до цього відомства було направлено цю кримінальну справу: зараз ця прокуратура здійснює процесуальне керівництво у справі «Юніграна», а саме провадження вже розслідує відділ поліції у річковому порту «Київ», йдеться у розслідуванні. У коментарі журналістам Шапран сказав, що «не знає, хто це», але «якщо це він може сидів за спільним столом», проте запевнив, що «особистого спілкування з ним не має». Дмитро Кутовий сказав, що не знайомий із Шапраном.

Також, Шапран повідомив журналістам, що бачився з Наумцем задовго до початку повномасштабної війни, не підписував з ним жодних «меморандумів» та не пропонував «допомоги з вирішенням проблем». Він також заперечив, що здійснював якісь незаконні дії з активами, стверджуючи, що всі угоди, якими він займається, є законними. Його юрист також наголосила, що майно продавали українські фірми, які не перебувають під санкціями.

Журналісти з'ясували, що проти українських компаній Наумця справді не було запроваджено санкцій, лише стосовно їхніх материнських офшорних фірм та самого Наумця та його радниці як власників. Але держава в особі Мін'юсту вже займала позицію, що персональні санкції блокують, тобто забороняють відчужувати все майно особи – як оформлене на неї безпосередньо, так і записане на компанії, на діяльність яких вона має вирішальний вплив.

Як пише видання, журналісти також запитали СБУ як ініціатора санкцій, чому обмеження не було запроваджено проти українських фірм Ігоря Наумця. На це питання поки що не відповіли, водночас у службі повідомили, що вже «інформували Міністерство юстиції про спроби вивести з-під санкцій активи низки компаній, підконтрольних Наумцю». У Мін'юсті повідомили, що провели перевірку дій реєстраторки, яка оформляла частину угод щодо купівлі-продажу майна «Юніграна». Комісія відомства визнала це порушенням через дію санкцій – і її позбавили доступу до реєстру нерухомості, хоча пізніше реєстратор через суд скасувала цей наказ, після чого Мін'юст подав апеляцію.

«Після запиту журналістів Мін'юст звернувся до правоохоронців із проханням перевірити, як такі операції з майном стали можливими і як їхні учасники пов'язані між собою. Редакція також очікує на відповідь міністерства на запитання, чому з моменту введення санкцій за півтора роки не було подано позов про конфіскацію активів на користь держави», – резюмує видання.

Раніше ми писали про те, що з початку повномасштабного російського вторгнення у лютому 2022 року Україна конфіскувала російських активів мінімум на 15 млрд грн. Серед них – майно російських олігархів Дерипаски, Ротенберга, Гінера, Шелкова, Євтушенкова, активи зрадників та посібників росіян Богуслаєва, Балицького, Сальдо, Януковича та ще десятків підсанкційних осіб.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK