У перші шість місяців 2025 року український ринок громадського харчування показав зростання виручки на 5% порівняно з тим самим періодом минулого року. Як наголошується в дослідженні компанії Poster, що спеціалізується на автоматизації ресторанного бізнесу, ключовим фактором збільшення доходів стали вищі ціни, а не зростання кількості клієнтів, повідомляють Dengi.ua.
Виручка
Серед міст, включених до аналізу, найбільший приріст зафіксовано у Львові - заклади громадського харчування там збільшили обіг на 7% відносно першої половини 2024-го. За форматами лідером стали суші-ресторани, де показник зріс на 9%.
Відвідуваність
Однак зростання виручки супроводжувалося зниженням відвідуваності. Загалом по країні кількість гостей у закладах скоротилася на 9%. Винятком стали суші-заклади, які зберегли торішній рівень трафіку. В інших сегментах падіння коливалося в межах від 7% до 16%.
Середній чек
Середній чек в українських закладах харчування за рік збільшився на 17% і досяг 171 грн. Найбільше зростання показали бари (+19%, до 476 грн) і кафе (+18%, до 108 грн). У кафе середній рахунок становив 307 грн (+17%), у ресторанах - 675 грн (+17%). У піцеріях показник досяг 324 грн (+16%), у пекарнях - 82 грн (+14%), а в суші-ресторанах - 670 грн (+12%).
"Цифри показують не те, що українці стали їсти більше або балувати себе частіше, а те, що улюблена кава або вечеря в ресторані подорожчали: за ті самі замовлення тепер доводиться платити більше", - зазначив CEO і співзасновник Poster Родіон Єрошек.
Довідково:
Дослідження ґрунтується на неперсоналізованій агрегованій статистиці даних продажів Poster. Когорта - 8800 закладів громадського харчування всіх типів з усіх регіонів України, які працювали протягом усього періоду дослідження.
Раніше Dengi.ua повідомляли, що багато ресторанів Львова ухиляється від сплати податків, виплачуючи зарплати в конвертах.
Також Dengi.ua писали, що ТОП-10 компаній ресторанного бізнесу, які відкрили найбільше нових закладів в Україні у 2024 році, очолила Pizza Day.


