Розкрадання коштів на експорті зерна: СБУ ліквідувала корупційну схему на митниці

До організації оборудки причетні більше 10 високопосадовців.
Розкрадання коштів на експорті зерна: СБУ ліквідувала корупційну схему на митниці
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Служба безпеки України спільно з Бюро економічної безпеки викрила злочинну схему з розкрадання коштів на експорті українського зерна. Про це повідомили в СБУ.

Читайте також:

До організації оборудки причетні більше 10 високопосадовців. Серед них заступник начальника одного з департаментів Державної митної служби та керівництво Одеської митниці. Вони налагодили масштабний механізм ухилення від сплати податків за експорт українського зерна. Через це держава недоотримала сотні мільйонів грн.

Для реалізації схеми її учасники задіяли більше ніж 370 комерційних структур з ознаками фіктивності. Через них ділки масово скуповували пшеницю в приватних фермерів, сільгосппідприємств та великих агрохолдингів.

Читайте також:

"Щоб "заплутати" торговельні ланцюги й уникнути сплати обов’язкових платежів до бюджету, комерсанти передавали продукцію з однієї "фірми-прокладки" до іншої. І тільки після цього збували зерно експортерам для продажу за кордон", - йдеться в повідомленні.

За даними слідства, співробітники БЕБ заздалегідь виявили факти використання ризикових підприємств в експортних процедурах і попередили про це Держмитслужбу. Проте чиновники митниці не врахували відповідні зауваження й дозволили продаж понад 1 млн тонн зернової продукції комерсантів за кордон.

Установлено, що цю пшеницю експортували через потужності зернових терміналів у Одеському, Чорноморському та Південному портах.

Читайте також:

У процесі 30 обшуків в адміністративних приміщеннях центрального апарату Держмитслужби, на території портів та за місцями проживання фігурантів правоохоронці виявили чорнові записи, документи в електронному вигляді, мобільні телефони з доказами проведення оборудки.

У межах кримінального провадження за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України вирішується питання щодо повідомлення фігурантам про підозру та обрання міри запобіжного заходу. Наразі розслідування триває.

Раніше ми писали, що СБУ спільно з БЕБ викрила масштабну схему розкрадання бюджетних коштів.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK