Переміщення валютних цінностей через кордон України: У ДМСУ нагадали правила

Необхідність письмового декларування залежить від суми валюти, що перевозиться.
Переміщення валютних цінностей через кордон України: У ДМСУ нагадали правила
Ілюстративне фото / depositphotos.com

У Державній митній службі нагадали правила переміщення валютних цінностей через кордон України. Відповідна інформація опублікована на сайті відомства.

Читайте також:

Так, під час в'їзду в Україну без письмового декларування фізичні особи можуть переміщувати через митний кордон готівкову валюту та банківські метали в сумі/вартістю, що не перевищує в еквіваленті 10 тис. євро.

Письмове декларування необхідне лише в разі переміщення валюти України, іноземної валюти та банківських металів у сумі, що дорівнює або перевищує еквівалент 10 тис. євро.

Читайте також:

Що стосується неповнолітніх, то вони мають право на транскордонне переміщення валютних цінностей у сумі/вартістю, встановлених валютним законодавством. При цьому письмове декларування від імені особи, яка не досягла 16-річного віку, здійснюється її законним представником.

"Перерахунок сум готівкової валюти й вартості банківських металів у євро здійснюється за офіційним курсом гривні до євро, установленим Національним банком України, або за крос-курсом, визначеним згідно з офіційним курсом гривні до відповідних іноземних валют і банківських металів, установленим Національним банком, на день перетину митного кордону України", - йдеться в повідомленні.

Щодо переміщення валютних цінностей під час виїзду з України форми декларування аналогічні.

Читайте також:

Проте громадянину-резиденту під час вивезення або пересилання валютних цінностей у загальній сумі, що перевищує в еквіваленті 10 тис. євро, потрібно додати до декларації документи, що підтверджують:

  • зняття ним готівки з власних рахунків у банках і квитанції про здійснення валютно-обмінної операції з цією готівкою (у разі здійснення такої операції) лише на ту суму, що перевищує на день вивезення чи пересилання в еквіваленті 10 тис. євро;
  • придбання ним банківських металів у банках та/або Національному банку виключно на ту суму, що перевищує на день вивезення чи пересилання в еквіваленті 10 тис. євро.

До громадян-нерезидентів ці вимоги не застосовуються (лише дотримання форми декларування).

Раніше ми писали, що співробітники БЕБ викрили громадянку, яка під час воєнного стану перевезла через кордон України 3,6 млн євро (в еквіваленті орієнтовно понад 140 млн грн), які були належним чином задекларовані.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK