Вкрали понад 150 млн грн в українських компаній в окупації: СБУ викрила податківців

Як встановила СБУ, схема полягала в махінаціях із ПДВ.
Вкрали понад 150 млн грн в українських компаній в окупації: СБУ викрила податківців
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Кіберфахівці Служби безпеки припинили розкрадання активів українських компаній, які опинилися під тимчасовою окупацією РФ. До оборудки причетні посадовці Державної податкової служби. Про це повідомили в СБУ.

Читайте також:

Зазначається, що через злочинні дії чиновників українські підприємці втратили понад 150 млн у гривневому еквіваленті.

Як встановила СБУ, схема полягала в махінаціях із ПДВ. Зокрема, ділки привласнювали "податковий ліміт", який належав українським компаніям, що опинилися на тимчасово окупованих територіях. Це давало їм право сплачувати менше власного ПДВ і заробляти на цьому десятки мільйонів гривень. 

Читайте також:

Також встановлено, що до незаконної діяльності причетний керівник управління з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління Державної податкової служби в Дніпропетровській області та два його підлеглі колеги.

"Для реалізації схеми її учасники несанкціоновано втручалися в податкові бази даних і підробляли цифрові підписи керівників компаній. Це дозволило ділкам в електронних кабінетах платників податків тимчасово непрацюючих підприємств реєструвати фіктивні господарські операції з афілійованими комерційними структурами", - йдеться в повідомленні.

Оборудки проводилися без відома керівників підприємств із непідконтрольних територій і мали на меті викрадення їхніх активів шляхом безпідставного перенесення на них зобов'язань зі сплати ПДВ.

Читайте також:

Наразі трьом чиновникам і двом їхнім спільникам, зокрема "бухгалтерці", яка вела чорну бухгалтерію ділків, повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 5 ст. 185 та ч. 3 ст. 362.

Раніше ми писали, що СБУ викрила масштабну схему розкрадання бюджетних коштів у Львівській області.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK