Від чого залежатиме розвиток банківського кредитування у 2024 році: думка банкіра

За словами експерта, незважаючи на "воєнні" умови, банківська сфера демонструє поступове зростання.
Від чого залежатиме розвиток банківського кредитування у 2024 році: думка банкіра
Сергій Мамедов / Пресс-служба

У 2024 році розвиток кредитування безпосередньо залежатиме від розміру облікової ставки Національного банку України та ефективності державних кредитних програм, зокрема іпотечної програми "єОселя", програми пільгового кредитування малого та середнього бізнесу "5-7-9", кредитування ОСББ за програмою "Енергодім" тощо. Про це розповів голова правління Глобус Банку Сергій Мамедов.

Читайте також:

За його словами, за сприятливих економічних і "воєнних" умов до кінця 2024 року облікова ставка може знизитися до 15%, що може призвести до зменшення відсоткового навантаження на позичальників. Крім того, важливим для нарощування кредитування стануть спеціальні програми з відшкодування відсотків за кредитами в рамках державних кредитних програм. 

Банкір нагадав, що для підприємців-учасників державної програми пільгового кредитування "5-7-9" діють спеціальні програми Київської міської державної адміністрації та Київської обласної державної адміністрації, за якими компенсація відсотків за кредитними договорами становить 99% і 100% відповідно.

Читайте також:

За даними Мамедова, завдяки компенсаторним програмам упродовж 2023 року кількість підприємців у Києві та Київській області, що скористалися програмою пільгового кредитування "5-7-9", зросла майже на 20%.

Окрему увагу експерт приділив кредитуванню державної програми "Енергодім" від Фонду енергоефективності, яка дає змогу об'єднанням співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) отримати компенсацію на енергомодернізацію будинку до 70% від необхідних витрат.

Читайте також:

Фахівець розповів, що від початку повномасштабного вторгнення банківське кредитування цієї програми було призупинено. І лише у вересні 2023 року поновилося надання енергокредитів. 

Мамедов зазначив, що до кінця року Глобус Банк планує оформити кредити ОСББ на суму понад 200 млн грн.

Читайте також:

Експерт також виокремив головні тенденції в банківському секторі, що спостерігалися впродовж 2023 року: 

  • У 2023 році головним напрямком розвитку кредитних банківських програм є участь у державній програмі пільгових кредитів для МСБ "5-7-9%" (у загальній структурі виданих кредитів позики за програмою "5-7-9" складають понад 50%).
  • З лютого 2022 року обсяг чистих активів платоспроможних банків збільшився на 31,5%.
  • Банки нарощували обсяги високоліквідних активів: депозитних сертифікатів НБУ та кошти на кореспондентських рахунках.
  • З лютого 2022 року попит на ОВДП збільшився майже у 2 рази.
  • Обсяг "чистих" кредитів суб'єктам господарювання знизився на 4%.
  • Обсяг роздрібного гривневого кредитного портфеля за півтора року скоротився на 15%.
  • З початку широкомасштабного вторгнення банківські резерви під кредитні ризики збільшилися на 33%.

Читайте також:

"Попри "воєнні" умови, банківська сфера демонструє поступове зростання, головним виразником якого є активна участь банків у реалізації державних кредитних програм та ефективна співпраця з органами місцевої влади. Ринок очікує, що у 2024 році дана тенденція лише набиратиме обертів", - підсумував банкір.

Раніше ми писали, що з 1 серпня збільшується кількість українців, які можуть отримати житло за програмою доступного іпотечного кредитування "єОселя".



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK