Шахрайство під виглядом соцвиплат: у Харківській області викрили аферистів

Шахраї створювали фішингові сайти, інтерфейс яких був подібним до офіційних вебресурсів державних банків.
Шахрайство під виглядом соцвиплат: у Харківській області викрили аферистів
Харківські кіберполіцейські припинили діяльність організованого злочинного угруповання / npu.gov.ua

Харківські кіберполіцейські припинили діяльність організованого злочинного угруповання, учасники якого створювали та розсилали фішингові посилання під виглядом оформлення соціальної допомоги. Так вони отримували дані про банківські картки громадян і надалі привласнювали з них гроші. Про це повідомили в Національній поліції.

Читайте також:

Було встановлено, що організували протиправну діяльність двоє мешканців Харківщини. До "схеми" вони залучили ще двох спільників. 

"Організатори створювали фішингові сайти, інтерфейс яких був подібним до офіційних вебресурсів державних банків. Фігуранти обмінювались фішинговими посиланнями з іншими спільниками в спеціально створеному Telegram-каналі", - йдеться в повідомленні.

Надалі правопорушники поширювали посилання на фішингові вебсайти серед користувачів соціальних мереж та месенджерів. Громадянам пропонували заповнити онлайн-форми для отримання фінансової допомоги від міжнародних організацій або виплати соціальної допомоги від держави, зокрема "єПідтримки". Перейшовши за посиланнями, потерпілі потрапляли на фішинговий ресурс, де вводили дані банківських карток.

Читайте також:

"Таким чином зловмисники отримували доступ до рахунків громадян та привласнювали їх заощадження. Надалі отримані кошти правопорушники "виводили" на підконтрольні рахунки за допомогою платіжних систем", - розповіли поліцейські.

Правоохоронці провели обшуки в оселях фігурантів та вилучили комп'ютерну техніку, накопичувачі даних, мобільні телефони, банківські картки та гроші. За результатами розслідування було встановлено 13 епізодів злочинної діяльності членів угруповання.

Читайте також:

Учасникам злочинної групи оголошено про підозру за ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України (у редакції Кримінального кодексу України, чинній до 11.08.2023). Зловмисникам загрожує до 12 років позбавлення волі.

Раніше ми писали, що в столиці викрили жінку, яка шахрайським шляхом заволоділа грошима громадян. Аферистка запевняла потерпілих "купувати" товари через неї за вигідною ціною, таким чином вона заробила близько 1 млн гривень.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK