В Україні знизили облікову ставку до 15%: що кажуть у НБУ

Це рішення узгоджується зі сповільненням інфляції та поліпшенням інфляційних очікувань.
В Україні знизили облікову ставку до 15%: що кажуть у НБУ
Національний банк України / flickr.com

Правління Національного банку України ухвалило рішення знизити облікову ставку з 16 до 15% з 15 грудня 2023 року. Про це повідомила пресслужба регулятора.

Читайте також:

Як пояснили в НБУ, це рішення враховує такі тенденції:

  • успішна адаптація валютного ринку до нового курсового режиму; 
  • подальше зниження інфляції та поліпшення інфляційних очікувань;
  • збереження  привабливості заощаджень у гривні. 

"Інфляція в листопаді знизилася до 5,1%, навіть дещо швидше, ніж очікувалося. Цьому сприяли як гарні врожаї, так і загальне поліпшення очікувань на тлі міцнішого курсу гривні", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

Зазначається, що валютний ринок залишався стійким після переходу до режиму керованої гнучкості курсу. НБУ щоденно компенсує структурний дефіцит валюти, а курс коливається в обидва боки під впливом змін у балансі попиту та пропозиції. Рівень міжнародних резервів є достатнім для підтримання курсової стійкості. 

"Ключовим ризиком для інфляційної динаміки та економічного розвитку залишається перебіг повномасштабної війни, водночас посилилися ризики в частині міжнародної допомоги", - підкреслили в Нацбанку.

Читайте також:

НБУ враховує у своєму рішенні високу адаптивність українського бізнесу та громадян до викликів воєнного часу. Завдяки цьому негативні ефекти від реалізації окремих ризиків нівелюються. 

"Зниження облікової ставки не несе ризиків для привабливості заощаджень у гривні, ураховуючи зниження інфляції та поліпшення інфляційних очікувань. Гривневі депозити та ОВДП забезпечують захист від інфляційного знецінення", - запевняє регулятор.

Читайте також:

У пресслужбі додали, що надалі НБУ готовий гнучко адаптувати процентну політику, враховуючи зміни в балансі ризиків для курсової стійкості та інфляції. 

Раніше ми писали, що Національний банк України може знизити облікову ставку в грудні, але за відсутності ознак погіршення балансу ризиків, а також успішної адаптації учасників ринку до нового валютного режиму.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK