Яєць по 17 грн більше не буде: Міноборони запровадило граничні ціни на продукти для ЗСУ

Міноборони запроваджує нову архітектуру закупівель продуктів для ЗСУ.
Яєць по 17 грн більше не буде: Міноборони запровадило граничні ціни на продукти для ЗСУ
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Щоб ліквідувати ризики проявів корупції під час закупівель для ЗСУ, Міністерство оборони України співпрацює з правоохоронними органами та запроваджує нову архітектуру закупівель відповідно до стандартів країн НАТО. Про це повідомила пресслужба відомства.

Читайте також:

Як розповіли в міністерстві, до травня 2023 року постачальники могли фактично самостійно встановлювати ціни, за якими вони відвантажували продукти харчування військовим частинам. Для цього вони напередодні тендеру встановлювали неконкурентно низьку вартість усього набору харчування, до якого входили всі продукти.

"Це дозволяло виграти тендер. А після перемоги компанія-постачальник вносила зміни у вартість окремих продуктів. А саме в бік збільшення ціни на масові групи товарів, такі як овочі, фрукти, молочні та м'ясні вироби тощо. І знижували ціни на неходові товари. Такі як полуниця, лохина. Це дозволяло залишати сумарну ціну продуктового набору незмінною. Саме за такою схемою з'явилися сумновідомі "яйця по 17 грн", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

Зазначається, що у зв'язку з цим Міноборони запровадило граничні ціни на продукти, вище яких постачальники не можуть постачати продукти військовим. 

Наприклад, якщо раніше, за даними НАБУ, постачальники встановлювали закупівельну ціну на картоплю 16 грн/кг, то на одному з тендерів Міноборони в грудні 2023 року вказало граничну ціну 10,35 грн. Схожа ситуація з капустою (28 грн і  14,54 грн відповідно) та цибулею (39 грн та 22,86 грн відповідно).

Читайте також:

"Започаткована кардинальна реформа закупівель. Нова система передбачає дворівневий механізм: Міноборони встановлює правила закупівель та перевіряє якість, а безпосередні закупівлі проводить нова агенція DOT - Державний оператор тилу. Раніше ці функції зосереджувалися в міністерстві, що могло призводити до конфлікту інтересів. Розподіл обов'язків повинен ліквідувати корупційні ризики", - розповіли в Міноборони.

Раніше ми писали, що в межах розслідування кримінального провадження з закупівлі Міністерством оборони України послуги з організації харчування детективи Національного антикорупційного бюро підтвердили факти існування корупційної схеми. Вона дозволяє значно завищувати ціни певні категорії продуктів.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK