Афери з квартирами: у Києві припинили діяльність злочинної групи

Раніше судима уродженка Київської області організувала та очолила стійку злочинну групу, до складу якої залучила ще п'ятьох громадян України.
Афери з квартирами: у Києві припинили діяльність злочинної групи
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Організатору та п'ятьом учасникам злочинної групи повідомлено про підозру за фактами заволодіння чужим майном шляхом обману в особливо великих розмірах. Двом із них повідомлено про підозру за фактом сприяння в незаконному переправленні осіб через державний кордон України. Про це розповіли в Київській міській прокуратурі.

Читайте також:

Досудовим розслідуванням встановлено, що 39-річна раніше судима уродженка Київської області організувала та очолила стійку злочинну групу, до складу якої залучила ще п'ятьох громадян України.

"За розробленою нею злочинною схемою співучасники підшукали дві квартири в Солом’янському районі м. Києва, які тривалий час не використовувались власниками чи їх спадкоємцями. Учасники схеми підробили правовстановлюючі документи на квартири для подальшого продажу цього майна та заволодіння грошовими коштами громадян", - йдеться в повідомленні. 

Читайте також:

Зазначається, що з метою введення покупців у оману зловмисники заздалегідь підшукали приміщення та оформили його під офіс нотаріуса для подальшої імітації угоди купівлі-продажу квартир та розподілили між собою ролі в цьому злочині.

Так, організатор виконувала роль нотаріуса та посвідчувала попередньо підроблені правовстановлюючі документи. Її спільники виконували роль власників та продавців квартир, помічника нотаріуса та ріелтора.

Читайте також:

Крім того, організатор злочинів за грошові кошти, отримані від особи, залученої слідством до конфіденційного співробітництва, виготовила та передала підроблений паспорт громадянина України, а також зобов'язалася виготовити три підроблені свідоцтва про народження дітей, посвідчення батька багатодітної сім'ї та паспорт громадянина України для виїзду за кордон.

"Цими діями підозрювана сприяла та надала особі можливості для незаконного перетину державного кордону в умовах воєнного стану", - наголосили в прокуратурі.

У відомстві розповіли, що під час документування злочинної діяльності проведено контроль за вчиненням злочину у формі імітування угоди купівлі-продажу квартир. Усіх учасників злочинної групи затримано в момент заволодіння імітаційними коштами ("куклою") у сумі 60 тис. дол. США, що виділялися для документування цього злочину.

Читайте також:

За результатами проведених 13 обшуків за місцями проживання фігурантів, в інших приміщеннях, а також в автомобілі правоохоронці вилучили флеш-карти, комп'ютерну техніку, мобільні телефони із сім-картами, записники з нотатками, що містять відомості про протиправну діяльність співучасників, грошові кошти, підроблені правовстановлюючі документи на квартири, печатки нотаріуса та кліше, які безпосередньо підтверджують факт скоєння злочинів та причетність до них затриманих осіб.

Наразі трьом учасникам злочинної групи, зокрема організатору, обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, ще двом - у вигляді цілодобового домашнього арешту, одному - у вигляді особистого зобов'язання. Їм загрожує покарання до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Раніше ми писали, що у Львові правоохоронці припинили діяльність організованої злочинної групи "квартирних аферистів". Зловмисники незаконно заволоділи п'ятьма об'єктами нерухомого майна на суму понад 5,5 млн грн.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK