Українці почали переплачувати за газ: Чи можна повернути гроші

У разі зміни постачальника газу переплата за спожитий газ на рахунок нового постачальника не переходить.
Українці почали переплачувати за газ: Чи можна повернути гроші
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Українці, які помилково переплатили газ, мають право на повернення коштів. Це передбачено правилами постачання природного газу, затвердженими постановою НКРЕКП від 30 вересня 2015 року, пояснюють експерти "ГазПравди".

Читайте також:

У правилах йдеться, що в разі переплати сума переплати зараховується в рахунок оплати на наступний розрахунковий період чи повертається на поточний рахунок споживача. Для цього потрібно надати письмову вимогу.

Це стосується й випадків, коли споживачі сплатили за травень 2022 року попереднім постачальникам, хоча вже отримували газ від ГК "Нафтогаз України" як від постачальника "останньої надії".

"Надходять скарги, що люди отримували як електронні, так і паперові платіжки вже після 20 червня, тобто після повідомлення "Нафтогазу" про зміну постачальника для 8,8 млн споживачів. Однак, не розібравшись у ситуації, багато хто сплатив травневі платіжки за ненадані послуги від попередніх газзбутів", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

Експерти зазначають, що при зміні постачальника газу переплата за спожитий газ на рахунок нового постачальника не переходить. Також її не можна переадресувати на оплату за розподіл (доставку) газу.

Однак можна повернути гроші на свій рахунок. Для цього слід звернутися до попереднього постачальника газу та написати заяву. Надіслати заяву можна поштою на офіційну адресу старого постачальника або електронним листом.

Читайте також:

До заяви необхідно додати такі документи:

  • копію паспорта власника особового рахунку (1,2 сторінки та реєстрація);
  • копію ідентифікаційного коду власника особового рахунку;
  • довідку з реквізитами карткового рахунку з банку (або виписка з Приват24);
  • копію квитанції про оплату за природний газ у період, коли виникла переплата.

Усі копії документів мають бути засвідчені споживачем, а саме містити напис "згідно з оригіналом", дату та підпис.

Раніше ми писали, що з 1 травня 2022 року до реєстру клієнтів Газопостачальної компанії "Нафтогаз України" включено 8,8 млн українських домогосподарств, які отримували газ від постачальника "останньої надії" (ПОН). Вони будуть отримувати газ за ціною 7,96 грн/куб. м (з ПДВ, без вартості транспортування).



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK