В Україні запровадять нові акцизні марки: коли почнуть діяти та навіщо потрібні

Для виготовлення марки акцизного податку використовуватиметься захисний папір із водяним знаком нового зразка.
В Україні запровадять нові акцизні марки: коли почнуть діяти та навіщо потрібні
Ілюстративне фото / depositphotos.com

З 1 вересня в Україні стане обов’язковим використання марок акцизного податку нового зразка. Попередній дизайн водяного знаку на захищеному папері діяв з 2003 року, що призвело до появи значної кількості підробок. Про це повідомили на урядовому порталі.

Читайте також:

Унаслідок український бюджет недоотримував мільярди гривень, а виробництво марок акцизного податку зменшилося з 5,3 млрд штук у 2012 році до 2,6 млрд штук у 2022 році.

Зазначається, що посилення захисту паперової марки акцизного податку буде забезпечено завдяки зміні графічного дизайну, появі прихованих елементів захисту та голографічного захисного елементу з прихованою спектральною міткою.

Читайте також:

"Для виготовлення марки акцизного податку використовуватиметься захисний папір із водяним знаком нового зразка. Право на його виготовлення надається Національному банку України, а право інтелектуальної власності належатиме виключно державному підприємству "Поліграфічний комбінат "Україна". Це унеможливить виготовлення марки будь-ким іншим, окрім зазначеного державного підприємства", - йдеться в повідомленні.

Як на акцизну марку загалом, так і на захисний голографічний елемент право інтелектуальної власності належатиме також лише ДП "Поліграфічний комбінат "Україна".

Читайте також:

Водночас усі сертифіковані виробники голографічної продукції в Україні можуть співпрацювати з Поліграфкомбінатом щодо постачання спеціальних захисних матеріалів.

Питома вага захисного голографічного елемента у вартості однієї марки становить лише 8 коп. При цьому вартість марки акцизного податку з урахуванням голограми залишиться незмінною - на рівні 35 коп. для алкогольних напоїв та 16 коп. для тютюну.

"Враховуючи суттєвий приріст замовлень на нові зразки марок із посиленим рівнем безпеки, у бюджет держави від сплати акцизного податку надійдуть десятки мільярдів гривень. Ці кошти можна буде додатково витратити на посилення наших Сил оборони", - наголосили в ДП.

Читайте також:

Також нова марка акцизного податку матиме всі передбачені законодавчими та нормативно-правовими актами України літеро-цифрові та кодові позиційні познаки. Це сприятиме подальшому впровадженню електронної системи контролю за обігом марок акцизного податку Track&Trace або інших цифрових технологій.

Раніше ми писали, що Верховна Рада підтримала в другому читанні та в цілому законопроєкт №8287, який передбачає введення електронної акцизної марки та створення цифрової системи простежуваності єАкциз.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK