У травні свинина в середньому коштувала 132,5 грн/кг. Це на 1,2% дорожче, ніж на місяць раніше, повідомили в Асоціації "Свинарі України" (АСУ).
За даними АСУ, за травень свинина зросла в ціні на 1-3,5 грн/кг залежно від виду охолодженого напівфабрикату, якщо порівнювати з попереднім місяцем.
"У кінці весни найпомітніше здороження торкнулося не преміальних стейку та вирізки, які подорожчали на 1,1 та 1,5 грн/кг, а "пікнікових" ошийка та грудинки - плюс 3,2 та 3,5 грн/кг до середньої ціни квітня відповідно. Крім цього, досить помітно зросла в ціні тазостегнова частина, додавши 2,25 грн/кг у середньому. З 114,3 грн у квітні ціна кілограма сягнула 116,6 грн/кг у середньому за підсумками травня", - йдеться в повідомленні.
Аналітики зазначають, що за місяць ошийок, грудинка й тазостегнова частина знизилися в ціні на 1-1,5 грн/кг. Водночас корейка, що подешевшала на 3,3 грн/кг із початку травня, за підсумками місяця зупинилася на рівні середньої ціни квітня - 151,7 грн/кг.
При цьому середні роздрібні ціни на яловичину, курятину та індичатину в травні залишилися на рівні попереднього місяця, проте порівняно з аналогічним періодом минулого року подорожчання становить 10-27%.
"Відхилення цін свинячих охолоджених напівфабрикатів коливається в межах 1-7%, а середня ціна травня додала 2% проти відповідного періоду 2021 року", - підсумували в АСУ.
Раніше ми писали, що найближчими місяцями ціни на свинину та інші види м'яса в Україні будуть поступово зростати, проте не швидкими темпами.